Friday, May 17, 2024
HomeАктуално от днесУкрайна извика българския посланик заради изказването на Радев за Крим

Украйна извика българския посланик заради изказването на Радев за Крим

Украйна извика българския посланик заради изказването на президента Румен Радев, че Крим е руски.

По време на вчерашния президентски дебат между двамата претенденти за поста на “Дондуков 2”, попитан от проф. Анастас Герджиков на кого принадлежи Крим, Румен Радев заяви: “Крим е руски”.

Украинската страна е предала на българския посланик позицията на Киев относно “некоректното и неприемливо” изявление на президента на България Румен Радев.

Подчертано е, че думите на настоящия български президент не допринасят за развитието на добросъседските отношения между Украйна и България и са в рязък дисонанс с официалната позиция на София за подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници.
“Очакваме българският президент Румен Радев да коригира вчерашното си изявление”, се казва в позицията на украинското външно министерство.

Посланик Костадин Коджабашев е уверил украинската страна в непоколебимата подкрепа на България за териториалната цялост на Украйна, за статута на Крим като неразделна част от територията на страната и за усилията за деокупация на полуострова, в частност с помощта на участието на България в Кримската платформа./БНТ

RELATED ARTICLES

Most Popular