Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниСвятУкрайна се нуждае от 7 млрд. долара месечно, за да компенсира загубите...

Украйна се нуждае от 7 млрд. долара месечно, за да компенсира загубите от войната

До момента САЩ е осигурил на Украйна въоръжение за 3 милиарда долар

Украйна се нуждае от 7 милиарда долара месечно, за да компенсира икономическите си загуби от войната, водена срещу нея от Русия, заяви президентът Володимир Зеленски.В онлайн обръщение към форума на Международния валутен фонд и Световната банка украинският президент Зеленски призова световната общност да изключи Русия веднага от международните финансови институции и допълни:

“Към момента предвид икономическия спад и прекъснатите икономически връзки ние се нуждаем от до седем милиарда долара финансова подкрепа всеки месец, за да компенсираме икономическите загуби. И ще ни трябват стотици милиарди долари, за да се възстановим от тази война”, каза още Зеленски

От своя страна управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че трябва да има облекчени условия за средствата, предоставени на Украйна за покриване на дефицита.(изчисляван от Киев на 2 милиарда и 700 милиона долара).

Според Георгиева би трябвало финансирането да е безвъзмездно или с много отстъпки, защото натрупването на повече дълг от Украйна в този момент просто не е разумно.

Украинската страна опровергава руските твърдения, че обсаденият Мариупол е превзет и обвинява руснаците, че блокират усилията за евакуация на цивилни. Няма никакви доказателства, че  пристанището е превзето от руската армия, каза и американският президент Джо Байдън, като обяви нов транш военна помощ за Украйна.

Общо след началото на войната на 24 февруари Вашингтон е осигурил на Украйна въоръжение за 3 милиарда долара./БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular