Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниСвятУкрайна ще увеличи въоръжените си сили през идните три години

Украйна ще увеличи въоръжените си сили през идните три години

Президентът призова да не всяват паника по повод заплахата от руска военна офанзива

През идните три години Украйна ще увеличи със 100 000 души личния състав на въоръжените си сили, наброяващи в момента близо 250 000 души, предадоха „Ройтерс” и „Франс прес”. Това заяви днес пред парламента украинският президент Володимир Зеленски. Той каза също така, че украинската икономика се стабилизира, призова депутатите да останат единни и да не всяват паника по повод заплахата от руска военна офанзива.
Зеленски изрази надежда, че следващият кръг от разговорите за Украйна в Нормандския формат (Украйна, Русия, Франция и Германия) ще бъде договорен скоро.
“Дипломатическата подкрепа за Украйна е най-значителната и най-безусловната от 2014 г. и тя продължава. Военнотехническата помощ за Украйна е най-значителната, най-ценната и продължава да пристига”, каза Зеленски.
През седмицата се очаква редица ръководители да направят посещения в Киев. Днес там се очаква да пристигнат премиерите на Великобритания и на Полша – Борис Джонсън и Матеуш Моравецки, а през следващите дни – нидерландският министър-председател Марк Рюте и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Планирани са и визити на петима европейски външни министри, включително на Франция и Германия.
“Такава интензивност на посещенията е важен фактор за стабилизиране на ситуацията”, подчерта Зеленски.
Той отбеляза, че Украйна работи “активно” за организиране на нова среща на върха за уреждане на конфликта в източните региони от страната в т.нар. Нормандски формат с участието на лидерите на Русия, Франция и Германия./БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular