Saturday, May 18, 2024
HomeРегионПетричУлици в Петрич стават публична държавна собственост

Улици в Петрич стават публична държавна собственост

Предложението на кмета Димитър Бръчков, подкрепено и от съветниците, за прехвърляне в собственост на държавата на улиците, които поемат трафика към двата гранични пункта – „Златарево“ и „Кулата“, е прието и от Министерски съвет в сряда, съобщиха от общинската администрация в Петрич.

Решението е за части от улиците „Солунска“, „Елтепе“, „Места“ и „Цар Симеон“ – тези, по които именно се движат тежкотоварните камиони от вътрешността на страната за ГКПП „Златарево“ и от Северна Македония към ГКПП „Кулата“. Асфалтовата настилка не издържа на този поток, а с общинския бюджет е невъзможно да се извърши цялостната й подмяна.

Този аргумент беше в основата на  кметското предложение – държавата разполага с повече механизми и ресурс за поддържането на тези улици, които се увреждат основно заради тежкотоварния трафик към гранични пунктове.

Община Петрич успя да подмени до момента водопровода на улиците „Солунска“ и „Елтепе“, за да спрат ежедневните проблеми с подземната инфраструктура, да няма аварии и спирания на водата. Общината изгради също нови тротоарни площи, монтира преградни съоръжения за по-голяма безопасност.

„Това е дългоочаквано решение, защото ще довършим, в случая с държавата, цялостната рехабилитация по възлови улици в града. Водихме поредица разговори в тази насока. Единственият възможен вариант да имаме резултат беше именно този и се радвам, че постигаме реален успех“ – коментар на кмета Димитър Бръчков.

С решението на МС се прехвърля от държавна в публична общинска собственост пътен участък от кръстовището на ул. „Рокфелер“ с ул. „Елтепе“ до кръстовището на ул. „Рокфелер“ с ул. „Цар Симеон“.

Общинска собственост става и входен булевард – от първото кръгово кръстовище до кръговото кръстовище на ул. “Рокфелер” /при „Бела Стил“ АД/.

RELATED ARTICLES

Most Popular