Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниСвятУнгария няма да се съобрази с решение на ЕС

Унгария няма да се съобрази с решение на ЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Будапеща няма да се съобрази с решението на Европейския съд за правата на човека във връзка със спорен закон за миграцията.
Така нареченият “Закон спрете Сорос” предвижда наказания за хора и организации, които помагат на мигранти. Забранява се и даването на убежище на хора, които не идват от страни, в които има непосредствена опасност за живота им.
През ноември съдът на Евросъюза реши, че законът противоречи на европейското право. От Брюксел предупредиха както Унгария, така и Полша, че ако продължават да не спазват европейските ценности, са заплашени от санкции, включително да не получат първия транш от Плана за икономическо възстановяване.
“Унгария трябва да защитава границите си. Правителството ни е наясно с последствията от това да не зачетем решението на Европейския съд за правата на човека, но няма да променим виждането си относно охраняването на границите. Подходът ни ще остане непроменен, независимо какво ни казва Европейският съд. Няма да се откажем и няма да допуснем никого на своя територия”, заяви Виктор Орбан, премиер на Унгария./БНТ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular