Saturday, May 18, 2024
HomeРегионПерникУникат! 4-метрова картина на повече от век ще краси Минната дирекция

Уникат! 4-метрова картина на повече от век ще краси Минната дирекция

Шедьовър на един от ранните български живописци и пейзажисти Христо Берберов (1875–1948) е експониран в Минната дирекция в Перник, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.
Картината “Харамии”, рисувана преди повече от сто и десет години, привлича вниманието на посетителите във фоайето на емблематичната сграда над централното ѝ стълбище.
Със съдействието на областния управител Людмил Веселинов ценното арт произведение е предоставено безвъзмездно като временен експонат в колекцията на Минната дирекция от собственика на галерия “Лоранъ” – Лаврен Петров – внук на големия български живописец Цанко Лавренов.

Картината “Харамии” с впечатляващ размер два на четири метра, ще остане в сградата за неопределен период от време. Тя ще може да бъде видяна от жителите и гостите на Перник по време на Международния фестивал на маскарадните игри “Сурва”, който ще се състои в края на месеца.

Снимки – ZaPernik

Христо Берберов завършва Великотърновската държавна мъжка гимназия “Свети Кирил”, където сред неговите преподаватели е и Ото Хорейши. Подпомогнат с държавна стипендия, той заминава да продължи образованието си в Италия.
През 1893 г. Берберов постъпва в Кралската академия за изящни изкуства “Албертина” в Торино. Там той се обучава при Пиер Челестино Джиларди, Джакомо Гросо и Андреа Таверние. През 1898 г. се дипломира и се завръща в България. Участва в общи изложби в страната и в чужбина, а през 1921 г. е представен пред цар Борис за орден “Св. Александър” с кавалерски кръст и грамота по случай 25-годишнината от основаването на Художествената академия.
Христо Берберов работи в областта на пейзажа, портрета и офорта. Рисува икони и стенописи за църквите в Елена, Провадия, Плевен и за катедралата “Св. Александър Невски” в София. Негови произведения са част от колекциите на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, Националния етнографския музей в София, Музей на Възраждането в Елена, галерия “Димитър Добрович” – Сливен, галерия “Борис Георгиев” – Варна и др.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular