Sunday, May 19, 2024
HomeРегионБлагоевградУниформата на Левски и старинни оръжия показаха на деца от Благоевград

Униформата на Левски и старинни оръжия показаха на деца от Благоевград

Музеен урок, посветен на Апостола на свободата – Васил Левски, бе проведен в Регионален исторически музей-Благоевград. Участваха дечица от 4-та група „Мечо Пух“ при ДГ „Синчец“, с госпожи Борислава Георгиева и Михаела Войнова.
Музейното занимание беше организирано и проведено от директора на музея д-р Кирил Алексиев и уредника в отдел „Българските земи ХV – началото на ХХ в.“ д-р Елена Чалгънова. Урокът започна с презентация, която показваше ярки моменти от живота на Апостола и на видни дейци, негови бойни другари.
Директорът на музея д-р Кирил Алексиев разказа на ентусиазираните и любознателни деца за униформата, която Левски е носил като участник в Първа българска легия на Раковски. Реплика на униформата беше демонстрирана от двама членове на Регионален клуб „Традиция“. Д-р Алексиев разказа и за атрактивното хайдушко облекло, чиято реплика също беше показана.
Децата научиха за различните видове оръжие – хладно и огнестрелно, използвано през 18.-19. век. Те получиха чудесната възможност да се докоснат до показаното автентично оръжие, част от богатата колекция на РИМ-Благоевград, на Регионален клуб „Традиция“ и на Сдружение „14-и пехотен Македонски полк“.
Урокът завърши с много снимки и добро настроение, с усмихнати детски лица. Малчуганите получиха тетрадки с ликове на известни български дейци, подарък от Регионален клуб „Традиция“.

RELATED ARTICLES

Most Popular