Saturday, May 18, 2024
HomeРегионПерникУчастък от ремонтиран мост по главния път за Трън пропада след дъждове...

Участък от ремонтиран мост по главния път за Трън пропада след дъждове и снеготопене

Част от банкетите на моста по второкласен път 63 в местността “Секирица” в отсечката Филиповци – Трън са пропаднали.

В първите дни на 2024 година, движейки се по главния път между трънското село Филиповци и град Трън, на шофьори в района им прави впечатление, че част от мантинелата на моста в местността “Секирица”, провисва и основата в нея почти я няма. От страната на пътната лента за изкачване към стръмната част на местността в посока Трън, част от банкета е пропаднал от двете страни на мостовото съоръжение. Отводнителният канал в посока Трън (на изкачване към стръмната част на местността) е запушен с растителност. Вероятно това също е повлияло за пропадането на част от банкета по моста. От появилите се пропадания може да се види плочата на моста, както и река Ябланица, която протича под него.

Пропадането на част от банкетите е от големия наклон на откоса на насипа и свличане от падналите дъждове, поясниха от пресцентъра на Агенция “Пътна инфраструктура”.

Програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда основен ремонт на 65 километра и 700 метра от пътя Перник – Стрезимировци. В момента се изработва техническият проект, въз основа на който ще може да се предприеме изпълнението на качествени строително-монтажни работи. Очаква се той да е готов до средата на годината. При готов проект ще може да се пристъпи към тръжна процедура за избор на изпълнител на ремонта и на строителния надзор и издаване на разрешението за строеж, добавиха от Пътната агенция.

През пролетта се предвижда почистване на отводнителните улеи на моста. Конструктивни нарушения по мостовото съоръжение няма и то е безопасно за ползване, добавиха от пресцентъра на Агенция “Пътна инфраструктура”.

Припомняме, че мостът беше реконструиран през 2019-та и завършен в края на същата година. Извършването на реконструкцията се наложи, тъй като на 8 срещу 9 ноември 2017 година сръбски ТИР самокатастрофира като надвисна от мост на второкласен път 63 в отсечката град Трън – село Филиповци, при отбивката за трънските села Врабча и Проданча. Шофьорът и ТИР-ът му бяха спасени, но вследствие на удара част от конструкцията на моста, който се намира в местността “Секирица” беше повредена.

Ремонтът на съоръжението започна 3 октомври 2018 година. Тогава очакванията бяха той да приключи до края на ноември, но проблеми с изпълнението и документацията по обекта доведоха до рестартиране на цялата процедура. Ремонтът отново се възобновява след като на 14 юни 2019 година министърът на регионалното развитие и благоустройството издаде разрешение за строеж на моста. През същия месец беше обявена обществена поръчка за избор на фирма-изпълнител. След провеждане на процедурата беше класирана пернишката фирма „ДЛВ“ ЕООД, а стойността на ремонта е малко над 160 000 лева без включен ДДС. Срокът, който е определен за извършване на строително-монтажните дейности е 40 дни. В края на ноември 2019 година движението по моста беше пуснато, но ремонтът все още не бе завършил./Zapadno

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular