Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаУчебните пособия с 50% по-скъпи! Подготовката на първокласник разбива семейния бюджет

Учебните пособия с 50% по-скъпи! Подготовката на първокласник разбива семейния бюджет

Очаква се ново увеличение – с около 20 %! Търговци и клиенти: Всичко е по-скъпо

До 50 % поскъпване имат учебните помагала тази година, показва справка в книжарниците в Дупница. Предстои и ново увеличение, което ще е с около 20 на сто. Търговци споделят, че клиентите се ограничават в покупките.
Колко струва най-необходимото (раници, тетрадки и останалите канцеларски пособия) в навечерието на новата учебна година? Забелязва ли се раздвижване в пазара?, попитахме в книжарници в централната част на града.
„Ръстът в цените е с около 50 %, най-вече върху хартиените изделия. Хартията поскъпна, картонът също, оттам съответно и всички ученически артикули от хартия – тетрадки, скицници, блокчета и т. н., цените на които са с около 30 % нагоре спрямо миналата година. ПВЦ артикулите също поскъпнаха – при тях увеличението е с около 20 %. В общи линии за един първокласник, ако до миналата година със 150 лева можеше да се купи всичко необходимо, сега ще са необходими минимум 250 лева.

Раниците също поскъпнаха. Аз имам раници от миналата година, на които не съм вдигала изкуствено цените, за разлика от колеги, които го направиха, под претекст, че с тези пари не могат да заредят нова колекция – в това има резон, но не е коректно спрямо клиента. Новите раници вече варират от 90 лева до 250 лв. с допълнителни принадлежности. Докато миналата година имахме раници по 59 лева, от средния към висок клас, което е един добър вариант и като съотношение цена – качество. Естествено има раници и по 20 лева, на български производители, по 30, по 50, от които все още имам. Търговците, които са имали по-голяма складова наличност от тях, биха могли да си позволят да имат артикули на предишните цени, които все пак ще бъдат актуални до изчерпване на количествата. При боичките има поскъпване, при несесерите. Като цяло абсолютно всичко е по-скъпо. Празен несесер имам за 6, 30 лева. Заредените несесери са от 30 лева нагоре. За тези, които предпочитат да си вземат празен несесер и да го заредят, цената отново стига над 30 лева. Тетрадка с тесни и широки редове струва различно – има и от 60, и от 70, а новите вече са 90 стотинки. Пластелин може да се купи за 1, 40, но и за 1, 90 лева”, обясни Виолета Янкова.
В примерния задължителен списък за един първолак, предоставен ни от едно от училищата, освен тетрадки с тесни и широки редове и с големи квадратчета са: черни моливи НВ, химикали, острилка, комбиниран молив – червен- син, тефтерче за съобщения, сметало, пластмасови букви, цифри, пръчици, линия, триъгълник, несесер, цветни моливи, флумастри 12 цвята, пастели, водни бои, 2 четки за рисуване, скицник или блок №4, гланцово блокче, цветна хартия, чашка с капак за часа по изобразително изкуство, ножица, лепило /сухо/, пластилин, както и дъска и ножче за него, постелка/мушама за чина, спортен екип за физическо възпитание, платненки /гуменки/ за физкултурния салон, бяла тениска без надписи. В книжарницата на Виолета Янкова предлагат пълен несесер с абсолютно всичко за първолак (с ножичка, 12 цвята моливи, графитени моливи, острилка, химикал, 12 цвята флумастри, сухо лепило, гумичка) на цена от 33, 90 лева.


„Прави ми впечатление, че пазаруването започна още в началото на август месец. Има родители, разполагащи със списъците с пособия за първи клас, и пазаруват. Само че се ограничават. Ако в списъка има 10 тетрадки с тесни и широки редове и 10 с големи квадратчета, те купуват по 5. Защото 90 стотинки за тетрадка от 20 листа не са малко. Има свиване в търсенето. Искам да уточня нещо много важно – при тетрадките също има нисък среден и висок клас. Преди пандемията имаше търсене на по-интересни тетрадки – тетрадка с ПВЦ корица, със селективан лак или брокат, което естествнено я оскъпява. Но преди пандемията и клиентите бяха по-взискателни, и производителите – по-креативни, и съответно има и много скъпи тетрадки”, допълни продавачката.
В една от книжарниците накратко ни отговориха, че нямат яснота за цените, защото …още чакат новите стоки. В друга отбелязаха, че след 15 септември цените ще са други.
Има ли учебници за по-големите ученици и какви са цените им? С колко ще е очакваното поскъпване, за което се споменава в бранша?, питам още.
„Не поддържам наличност на учебници. Учебници продаваме всяка година само по конкретни заявки на клиентите. Учебниците също ще са по-скъпи. В края на септември и началото на октомври, когато започнат да пазаруват учениците от по-големите класове, се очаква ново поскъпване. Доставчиците масово предупреждават за това. Поскъпването ще е с около 20 % на всички ученически артикули”, каза Виолета Янкова.
В някои от книжарниците има надписи, че приемат поръчки за учебници втора употреба.
Обикаляли по магазините родители на първолаци споделиха, че раници от нисък клас под 70 лева не са успели да намерят. „Ергономичните раници, препоръчвани за първокласниците, са от 70 лева нагоре. Ако една раница е 80 лева, след като има картинка, става 120 лева. Хубава ергономична раница, с твърдо дъно и различни пособия като несесер и чанта за спортен екип е над 150 лева”, каза майката на бъдещ първолак. Запознати с предпочитанията на учениците разказват, че хит са раниците с изображения на супергерои, игрите „Майнкрафт” и „Лего”, еднорози и принцеси.
Родители се оплакаха заради несъответствия на тетрадките и подвързиите. „Тетрадките масово са внос и не отговарят на формата на подвързиите. За да бъде избегнат проблемът, масово се поръчва подвързване на машина. То струва 1, 25 лева за една тетрадка. За 20 тетрадки отиват 25 лева. Чакаме учебниците в първия учебен ден, за тях също ще трябва подвързване. При всички стоки за учениците има увеличение. Много е скъпо и подготовката за един първокласник с дрехи, обувки, чанта и всичко необходимо като пособия надхвърля една средна работна заплата”, коментира майка, чийто син ще бъде в първи клас.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular