Saturday, May 18, 2024
HomeРегионКюстендилУченик от Кюстендил е големият победител в националния конкурс "Гимназист_Програмист"

Ученик от Кюстендил е големият победител в националния конкурс “Гимназист_Програмист”

Единайсетокласникът от Природо-математическата гимназия “Проф. Емануил Иванов” в Кюстендил Радин Тихолов е големият победител в Националния ученически конкурс “Гимназист_Програмист” на издателска група “Просвета”. Талантливият младеж спечели оспорваното състезание в конкуренция с близо 50 гимназисти от цялата страна. Учениците имаха за задача да създадат по предварително задание компютърна образователна игра за втори клас по математика на тема “Умножавай вярно и открий пътя към увеселителния парк” или по български език на тема “Поправи грешките” за 1 – 4 клас. Това съобщиха от издателската група.

Радин Тихолов е представил 3D игра по математика, която се е отличила със своята оригиналност и занимателност. Младежът е демонстрирал завидни компютърни познания, въображение и отлични идеи за визуалното представяне на продукта си. Наградата за първото място е 1000 лв., едногодишен безплатен достъп до платформата е-просвета и грамота.

“Веднага щом чух за конкурса, в главата си вече имах идея за игра по математика. Представих си я като 3D. Следвах примерното описание, но вложих много идеи и от себе си, за да е по-креативно. Знаех, че съм се справил добре”, споделя победителят. Кюстендилският ученик се занимава активно с програмиране от две години. Има специален интерес към софтуерното инженерство и уеб технологиите, а разработките на игри са му хоби. Догодина ще кандидатства, намеренията му са да учи в България.

На второ място в конкурса се класира Мартин Петков – ученик в 9 клас във великотърновската Природо-математическа гимназия “Васил Друмев”, а на трето – осмокласникът Николай Кънчевски от Частната профилирана гимназия “Американски колеж – Аркус”, Велико Търново. Техните награди са съответно 500 лв. и 300 лв.

Журито присъди още една награда от 300 лв. на Мартин Цолов за неговата игра по български език за 2 клас. Той е ученик в 11 клас в СУ “Сава Доброплодни”, Шумен.

Всички отличени разработки ще бъдат включени в образователната платформа е-просвета. Наградените ученици, както и всички участници в състезанието, получават едногодишен достъп до е-просвета и грамоти.

Снимката: Кадър от разработката на победителя Радин Тихолов.

RELATED ARTICLES

Most Popular