Saturday, May 18, 2024
HomeРегионПерникУченици от Ярджиловци разгледаха документи в пернишкия архив по повод 180 г....

Ученици от Ярджиловци разгледаха документи в пернишкия архив по повод 180 г. просветно дело в селото

Ученици от прогимназиален етап на Основно училище „Отец Паисий” – с. Ярджиловци, обединени в група за занимания по интереси под надслов „Историята на моето училище – памет, летопис и вдъхновение“, посетиха Държавен архив – Перник. Ръководител на групата е историкът госпожа Златина Иванова. Поводът за тяхното посещение е предстоящото тържествено отбелязване на 160 години от основаването на училището и 180 години просветно дело в с. Ярджиловци и съхраняваните документи в едноименния фонд.
Учениците от едно от най-старите просветни огнища в Пернишко разлистиха първата училищна летописна книга от учебната 1898/1899 година, документи и фотографии, запазили паметта за историята на учебното средище. Пристъпиха в архивохранилището, за да се запознаят с условията и начина на съхраняване на документите.
Това са първите гости на институцията в рамките на Международната седмица на архивите 2022 г., протичаща под мотото „Архивите – това си ти“.
“Вярваме, че те се почувстваха част от няколко поколения, прекрачвали прага на родното училище, част от просветната история, която днес се пише от самите тях, защото „Архивите – това си ти“”, коментираха от ръководството на пернишкия архив.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular