Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаУченици предлагат в Дупница да се издигне паметник на ген. Георги Тодоров

Ученици предлагат в Дупница да се издигне паметник на ген. Георги Тодоров

Възпитаници на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски” изработиха проект на бюста, който да бъде разположен край храма „Свети Георги Победоносец”

Юлияна КОЛЧАКОВА
Ученици от Дупница предлагат в града да бъде изграден бюст-паметник на легендарния водач на Седма Рилска дивизия ген. Георги Тодоров. Предложението на възпитаниците на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски” е скулптурното произведение да се издигне в двора на катедралния храм „Свети Георги Победоносец” в центъра на града, откъдето по време на войните мобилизираните са тръгвали за фронта. Учениците от клуб „Историка” в учебното заведение, чийто ръководител е историкът Маргарита Сапунджиева, имат и проект на паметника. Той е изготвен по проект „Заедно да съхраним историческата памет за ген. Георги Тодоров – генералът-легенда и Седма рилска дивизия”, защитен пред Министерството на отбраната. Проектът е свързан с отбелязването на 110 -годишнината от началото на Балканските войни и е реализиран с помощта на читалище „Ген. Георги Тодоров“ – Дупница. Визията на паметника е заслуга на Пламена Георгиева от 11 клас, която е изрисувала скулптурата, наблюдавайки портрета на генерала и изучавайки неговото дело. Визията е обсъдена и одобрена от учениците в клуба и преподавателката им. Учениците имат и предложение как да се финансира изграждането на бюста – чрез събиране на дарения.
Проектът за паметник бе представен в Общинската художествена галерия в навечерието на големия християнски празник и Ден на храбростта – Гергьовден. Презентацията бе организирана от Народно читалище „Ген. Георги Тодоров-2011”. „По този проект учениците направиха в училището и кът за Седма рилска дивизия. Ние им съдействахме с предмети от Балканската война – каска, орден, войнишки канчета, удостоверението за удостояване на ген. Тодоров със званието „почетен гражданин на Дупница”. Предоставихме и портретна снимка, по която да бъде изрисуван паметникът. На всички ученици раздадохме тетрадки, които бяха направени по наша поръчка – с лика на ген. Тодоров на корицата”, коментира секретарят на читалище „Ген. Георги Тодоров“ Валя Караганова. И учениците, и в читалището са убедени, че паметта за големия водач на Седма Рилска дивизия и човек трябва да бъде запазена чрез бюст-паметник.

RELATED ARTICLES

Most Popular