Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупница„Ученическо хранене" натрупа над 81 000 лв. дългове, иска помощ от община...

„Ученическо хранене” натрупа над 81 000 лв. дългове, иска помощ от община Дупница

Общината да предостави допълнителна парична вноска на “Ученическо хранене-Дупница”, искат от дружеството. Управителят е внесъл в деловодството на Общинския съвет писмо, с което информира за тежкото финансово състояние на предприятието и моли за помощ. Положението е вследствие на продължаващата близо две години пандемия от Ковид-19 и предмета на дейност на дружеството, свързан с осигуряване на изхранването на учениците. Вече две години училищата се затварят периодично и учениците преминават на обучение в електронна среда. Дори когато учениците учат присъствено, заетите в дружеството работници работят за много малък брой деца, защото част от паралелките се карантинират поради заразени ученици. В същото време цените на хранителните продукти, които дружеството закупува, са се увеличили значително, като това е един от основните разходи. Драстично е поскъпването и на ел. енергията (като пример се посочва, че фактурата за ел. енергия за месец октомври 2020 г. е на стойност 2633.77 лв., а за същия месец тази година – 4762.73 лв.). Броят на персонала остава същият. Цените на предлаганите закуски и обеди са актуализирани последно през 2015 г. През 2020 г. дружеството е подпомогнато от участие по програми на Бюрото по труда, като в момента не може да участва по тях. Всички тези фактори са довели до натрупване на задължения, с които същото самостоятелно не може да се справи и затова се обръщаме за помощ, мотивират се от дружеството. Задълженията към 31 октомври са: за авансово платени закуски – 41 652.48 лв.; към доставчици – 10 008.96 лв.; към „Синергон Енерджи“ – 7262.73 лв.; към персонал и за осигуровки – 14 949.05 лв.; ДДС за месеците септември и октомври – 8030.82 лв. Управителят счита, че за справяне в конкретната тежка ситуация на дружеството е необходим спешно финансов ресурс в размер на 10 000 лв. За да бъде отпусната сумата, трябва да бъде дадено съгласието на общинските съветници. Те ще разгледат предложението на заседанието си в петък, 17 декември, което ще се проведе дистанционно.
„Винаги съм бил противник на тази идея, но в случая пандемията е причина за това. Добрата новина е, че след като учениците тръгнаха на училище, веднага се усети положителен тласък във финансите на дружеството. Така че считам, че засега то върви сравнително добре и ще се справи с тежката финансова ситуация, в която е изпаднало“, заяви по този повод ОбС шефът Костадин Костадинов. Той допълни, че на предстоящата сесия ще бъде разгледан и въпросът за фотоволтаична централа, която ще бъде изградена на покрива на ГУМ.
„Преди няколко месеца споменах, че това е бъдещето и призовавам директорите на училища и детски градини към подобно решение. Имаме отличния пример от Седма детска градина “Калина”, където разходите за електроенергия, по думите на директора, са паднали наполовина. Очакванията са за около три години инвестицията да се избие и след това наистина да има реален и голям ефект от всичко това“.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular