Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупницаУчителката Анета Колева се поболя, била „психически срината”

Учителката Анета Колева се поболя, била „психически срината”

РУО-Кюстендил ще изслушва родителите на тормозените първокласници

Експертната комисия започва изслушване на родителите от класа на Анета Колева, става ясно от съобщение на ръководството на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Изслушването ще се проведе в четвъртък по реда на номерата на учениците в електронния дневник. Представители на Регионалния инспекторат по образование в Кюстендил ще разговарят поетапно с родителите, става ясно от информацията, разпространена до семействата с първокласници.

Междувременно преподавателката Анета Колева е излязла в болничен. „Всеки има право да си вземе болничен, особено когато е сринат психически. Анета Колева се чувства много зле след случая и затова си е пуснала болничен. Не знам с какъв срок е, тъй като е бил предаден на колегите в канцеларията“, коментира пред „Вяра“ директорът на учебното заведение. На въпрос дали преподавателката ще остане на работа в школото след края на болничния, той отговори: „Предпочитам това да го разберете от нашите началници в МОН“.

От РУО-Кюстендил извършват проверка в учебното заведения, по която се работи приоритетно. Очаква се тя да приключи максимално бързо и резултатите от нея да бъдат публично оповестени, заяви началникът на РУО-Кюстендил Мая Стойчева.

От Агенция „Закрила на детето” също беше извършена проверка, като експертното мнение, споделено пред родителите, бе, че над децата е упражняван психологически тормоз. По тази причина от институцията бе предложена психологическа подкрепа на децата.

Както „Вяра” писа, във вторник се проведе среща между родителите, училищното ръководство, учителката Анета Колева, представители на Агенцията за закрила на детето и отдел „Образование” към община Дупница. На срещата, на която медии не бяха допуснати, учителката Анета Колева е оправдала поведението си с продължителната карантина, довела до липса на достатъчна дисциплина сред първокласниците. Обидните думи и обръщенията към децата, които се чуват от записите, според Колева били казвани на шега, без да влага умисъл. Въпреки че смята записите за противозаконни и манипулирани, тя се е извинила на родителите за повишаването на тона.

До оповестяването  на  окончателните резултати от проверката бе решено учителката Анета Колева да не преподава на 1-ви „а” клас в училище „Св. св. Кирил и Методий” в Дупница. До края на учебната година в класа влиза заместващ преподавател, а от новата учебна децата ще имат нов начален учител.

RELATED ARTICLES

Most Popular