Friday, May 17, 2024
HomeНовиниСвятФАО търси 1,8 млрд. долара, за да помогне на 43 млн. гладуващи

ФАО търси 1,8 млрд. долара, за да помогне на 43 млн. гладуващи

Близо 2 милиарда долара ще са необходими на Организацията по прехрана и земеделие на ООН, за да помогне на 43 милиона души да произвеждат собствена храна, тъй като острият глад продължава да ескалира в световен мащаб. ФАО отправи призив към световната общност, за да събере необходимата сума и да подкрепи 1900 хуманитарни организации в 72 страни, засегнати от кризи, както пряко, така и непряко.

През 2023 година хуманитарните нужди остават неприемливо високи, като приблизително един на всеки 33 души, или общо 258 милиона в 58 страни и територии, е изправен пред остър глад, предизвикан от въоръжени конфликти, икономически сътресения, екстремни климатични условия, бедност и неравенство. Едновременно с това хуманитарните бюджети започнаха да се затягат, оставяйки милиони без помощ.

Средно две трети от хората, които изпитват остра продоволствена несигурност, разчитат на селското стопанство за оцеляването си. В хуманитарен контекст спешните селскостопански интервенции, които позволяват на хората да произвеждат собствена храна – често в комбинация с директно разпределение на храна и парични трансфери – могат да бъдат най-ефективният начин за посрещане на критични хуманитарни нужди, като същевременно се увеличи максимално въздействието на всеки отделен долар.

Хранителните кризи ще продължат да доминират и през следващата година, отбелязват от ФАО. Очакват се по-нататъшни свивания на финансирането, докато екстремните метеорологични явления, предизвикани от климатичната криза и Ел Ниньо, взаимодействат с нови и засилващи се конфликти и икономическа нестабилност, тласкайки повече хора към глад.

RELATED ARTICLES

Most Popular