Sunday, May 19, 2024
HomeОживлениеФГ „Германея” спечели статуетка в Невестино

ФГ „Германея” спечели статуетка в Невестино

Стойка Костова и Цветанка Терзийска получиха награди като дует на „Струма пее”

Фестивалът „Струма пее” донесе награди на Фолклорната група „Германея” към читалище „Просветен лъч-1905” в Сапарева баня. „Бабите” спечелиха първо място и получиха диплом и статуетка. Диплом и статуетка за първо място има и дуетът на „Германея” – Стойка Костова и Цветанка Терзийска. „Фолклорната ни група се представи отлично на фестивала в Невестино. Като група изпяхме две песни, а Цветанка Терзийска и аз се представихме и в дует. Дуетната ни песен е автентична, но за нас е нова – изпълняваме я от около 1 година. Научихме я от 85-годишната Невена Гелева”, каза ръководителката Стойка Костова.


Това е поредният успех на певиците. За тази година групата има отличия от Църногорски събор „В сърцето на Граово” в Гигинския манастир, от дупнишкия фестивал „Рила ни гледа” и от фестивала „Еньовден” в Перник.
„Предстои ни участие в Черноморския фолклорен фестивал в Китен. Подготвяме се и за честване на юбилея на групата. То ще бъде на 21 октомври, като ще пресъздадем старинна сватба. Групата ни става на 10 години. Създадохме я през 2012 г, като бяхме 12 жени. Намаляхме, защото някои се разболяха и спряха участията си.

В определени периоди с нас пееха и деца, които като поотраснаха също се отказаха. За тези 10 години натрупахме богат репертоар от песни, около 20 от които автентични”, допълни ръководителката. Както е известно, в момента във ФГ „Германея” са Стойка Костова, Цветанка Терзийска, Лиляна Дамянова и Дафинка Яньова.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular