Saturday, June 1, 2024
HomeРегионФестивалът "Жива вода" даде старт на проекта "Завръщане в Самоков"

Фестивалът “Жива вода” даде старт на проекта “Завръщане в Самоков”

Фестивалът “Жива вода” е първото събитие, с което се сложи старт на културния проект на Общината “Завръщане в Самоков”. Това е многожанрово културно събитие на различни изкуства – музика, танц, театър, изобразително и приложно изкуство, фотография, художествена литература, кино.

Целият формат е подчинен на идеята за организиране на изяви на самоковци, занимаващи се с различен вид изкуство. Форумът се замисля като платформа за изява на творци на мястото откъдето са тръгнали – завръщане в родния град.

Фестивалът “Жива вода” се реализира по идея на Диляна Христова. Диляна започва да свири на пиано, когато е едва 5-годишна, в Музикалната школа „Проф. Васил Стоин”, в класа по пиано на Наталия Захариева и солфеж Цветанка Георгиева (тогава директор на школата). По-късно продължава музкалното си обучение в София и в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Била е учителка по музика в Самоков /СУ „Отец Паисий”/.

От 2000 г. е преподавател-методист към Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Напуска България през 2009 г. Сега живее и работи в Кувейт, където се занимава с изпълнителска, продуцентска и преподавателска дейност. Ратува за популяризиране на България и родния фолклор зад граница. Това се случи и на самоковска сцена. Тя успя да събере прекрасни музиканти от страната и чужбина и да им зададе разработка на класически произведения, с основа българския фолклор. В продължение на два дни, от сцената на Читалище – паметник “Отец Паисий” и от сцената в Туристическата граднина, самоковци се докоснаха до прекрасното изкуство на Диляна и нейните гости.

Снимки: Община Самоков
RELATED ARTICLES

Most Popular