Saturday, May 18, 2024
HomeРегионГоце ДелчевФестивал на виното събра в Делчево ценители от две държави

Фестивал на виното събра в Делчево ценители от две държави

Зимният фестивал на виното и любовта „Трифон Зарезан“ по традиция събра стотициценители от България и Гърция в село Делчево, община Гоце Делчев.Празникът се провежда отново след двегодишно отсъствие,

Сред присъстващите бяха ръководството на община Гоце Делчев, начело с кмета Владимир Москов, кмета на с. Делчево Иван Панайотов, ген. Стефан Янев, евродепутата Асим Адемов, жители и гости на планинското село.

Снимки – Goceto.com

Честванията започнаха с традиционния ритуал за зарязване на лозята в местността Баирите. От лозята празничното настроение се пренесе в центъра на селото,където за доброто настроение на присъстващите, които извиха хора на площада в селото, се погрижиха атрактивните Бабугери от с. Мосомище, ансамбъл „Топлика“ от Мосомище, фолколрният състав от с.Баничан, „Голешовскифантове“ и Мъжката фолклорна група от с.Абланица.

Ден по-рано се проведе конкурсът за най-добър производител на вино и ракия. Най-добрите в съответните категории бяха отличени със специални награди.

В категория „най-добри червени вина“ спечелиха Тодор Попов, Иван Калайджиев и Костадин Милев. При отлежалите вина призьори са Папагеоргио и Никола Думбанов. При белите вина победители са Димсоурист, Папагеоргио и Костадин Милев. При розовите бяха отличени Спирос Папагианулис, Иван Пулев и ХалванцисНикус.

За най-добри производители на бели ракии бяха определени Иван Пулев, Костадин Милев и АрампатзидисКонос. Ароматизираните ракии донесоха награда на д-р Стоян Тунчев, Александрос Караполитис и КалофасФотис. При отлежали ракии бяха отлични д-р Тунчев и Сабри Янузов.

Село Делчево се намира в полите на Южен Пирин, на 9 км от град Гоце Делчев. Намира се едва на 18 километра от Гърция.

RELATED ARTICLES

Most Popular