Friday, May 17, 2024
HomeРегионБанскоВ Банско се въвежда система за разделно събиране на зелени отпадъци

В Банско се въвежда система за разделно събиране на зелени отпадъци

Отдел „Екология и чистота“ на общинската администрация организира разделно събиране на зелени отпадъци на територията на град Банско до 30 ноември по метода „От врата на врата“. Кампанията се отнася за домакинства, зелени площи към обществени и търговски обекти, производствени, стопански и административни сгради и паркове, уточняват от общината.

За разделното събиране и извозването на зелените отпадъци ще бъде предоставена техника, която ще минава пред домовете на хората, хотели, административни сгради, градини, паркове и др. Това ще улесни максимално гражданите, собственици на търговски обекти или хотели, които трябва да предприемат действия за изнасяне на събраните растителни отпадъци – трева, листа, стайни и градински цветя, остатъци от подрязване на храсти, лози и дръвчета от градини и дворове, като ги поставят в чували и ги привеждат в удобен вид за товарене, поставяйки ги на тротоарите до съдовете за битови отпадъци.

Графикът за вдигане и извозване на зелените чували съвпада с утвърдения график от Общинска администрация-Банско за организираното сметосъбиране на битовите отпадъци до края на м. ноември.

Периодично служителите по чистотата ще предоставят безплатни зелени чували с инструкции за начина на събиране, но и с декларации, че ще се използват по предназначение. Разделно събраните зелени отпадъци ще се извозват до компостиращата инсталация, разположена на Регионално депо за неопасни отпадъци – гр. Разлог.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular