Friday, May 17, 2024
HomeРегионБобов долФТС „Магия” от Големо село първи на фестивала „Струма пее”

ФТС „Магия” от Големо село първи на фестивала „Струма пее”

Фолклорният танцов състав „Магия” от бобовдолското Големо село се класира на първо място на фестивала „Струма пее”. Формацията към големоселското читалище „Разметаница 1919” спечели престижната награда с Чирпанска ръченица и танца „Тройче” и получи плакет и диплом за участието си в 16-ото издание на фестивала в Невестино. „Ние сме млад състав с 14-15 местни жени. Групата бе сформирана през 2019 г., като първата ни репетиция бе на 20 септември. Оттогава досега не сме имали много изяви, тъй като дойде пандемията и сме ограничени. Въпреки това с много труд успяхме да сформираме здрав колектив, напредваме и вече имаме и отплата.

На сцената в Невестино излязохме с много настроение и хъс и се представихме с Чирпанска ръченица и Тройче. Конкуренцията беше голяма- изявите бяха два дни от 9,30 до 19, 00 часа, с много участници и се радваме, че получихме такава висока оценка. Това е второто ни отличие за тази година – първото беше от фестивал в Трън през юни, откъдето за цялостно представяне имаме статуетка и грамота”, каза читалищният секретар Райна Ковачка. Тя подчерта, че от няколко месеца съставът има нов хореограф- хореографът на Фолклорния ансамбъл „Родолюбие” в Кюстендил Васил Василев, както и корепетитор – Митко Иванов.

От читалището в Големо село се похвалиха и с предстоящата прожекция на българския игрален филм „Господин за един ден” на режисьора Николай Волев. „Има голям интерес. Лятно кино не само в Големо село, но и в общината не е имало много отдавна”, казаха от читалището. Прожекцията на комедията от 1983 година е на 27 август от 20 часа на площада в Големо село.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular