Saturday, May 18, 2024
HomeБизнесХазартният бранш готов да спре дневните реклами  на онлайн игрите от 2023...

Хазартният бранш готов да спре дневните реклами  на онлайн игрите от 2023 г.

Хазартните компании обявиха готовност да спрат да рекламират през деня и да спрат да съобщават в рекламите си размера на джакпота, на бонусите, както и да рекламират награди., предаде Дневник. Това е част от проект за самоограничения, представен от Владимир Доков от Българската гейминг асоциация по време на дебат, организиран от Съвета за електронни медии (СЕМ). Повод за него е бумът на телевизионни реклами на онлайн хазарт, които особено са се увеличили и покрай излъчването на Световното футболно първенство.В проекта е заложено да се спре с тези практики от януари 2023 г.

Представителите на асоциацията се съгласиха, че бумът на телевизионни реклами на онлайн хазарт е изключително голям, но подобни реклами според тях са необходими, защото в противен случай хората ще се насочат към нелицензирани букмейкъри. Браншът е готов от Нова година да спре да рекламира в телевизии преди 18 ч. В проекта е разписано и обещание да включват призиви за отговорно залагане във всяка реклама в ефира или на билбордове. В телевизионните клипове пък няма да участват мъже и жени под 23 години.

На последното заседание на СЕМбеше представен доклад от фокусиран мониторинг върху риалити формати от “Нова телевизия” и Би Ти Ви, според който хазартните реклами са завладели телевизионното пространство. СЕМ тогава реши, че ще се върви към санкциониране на двете медии и констатира, че е станало практика рекламните блокове в праймтайма да започват и свършват с клип на хазарт. Сред примерите от мониторинга бяха рекламите с момичета, седнали върху капака на скъпи коли, както се прави по време на абитуриентските балове, които нарушават разпоредбите, забраняващи да се създава опасност за здравето и безопасността. “Подобни сцени внушават на зрителите, че ако им провърви, ще се радват на благополучие и безгрижен и весел живот в компанията на привлекателни млади жени в оскъдно облекло”, констатира още мониторингът. От СЕМ напомниха, че търговската комуникация не трябва да внушава, че участието в хазартна игра е благоприятно за социалния успех и ще подобри репутацията на участника. В проектасе предвижда още всички рекламни съобщения по телевизията и радиото задължително да съдържат призив за разумно залагане, както и да се избягва представянето на хазартните игри като възможност за решаване на социални, лични, финансови проблеми. Браншът обещава също да не работи в интернет с партньори, които разпространяват агресивни съобщения за залагане, като например “играй”, “няма време”, “заложи” и т. н.Докладът на СЕМ бе приет с пълно единодушие.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular