Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниБългарияХората с увреждания отново на протест

Хората с увреждания отново на протест

Хора в инвалидни колички се събраха на протест пред социалното министерство. Недоволството им е насочено срещу новата методика за оценка на индивидуалните потребности, която определя и полагащите им се часове лична помощ и ги обрича на изолация. Протестиращите, организирани от Центъра за независим живот, залепиха по дрехите си затворнически номера.

“По методиката на МТСП на мен ми се полагат 32 часа на месец. Не мога да стана по никакъв начин, един бордюр не мога да преодолея. Това значи, че аз с тези 32 часа на месец ще имам асистент по един час на ден. Първо, аз не мога да си намеря асистент – за 110 лева никой няма да дойде”.

“109 часа, разпределено на 21-22 работни дни, можете да си представите – пет дни седмично целия месец, а през другото време какво правим? Аз нито от леглото мога да стана сама, нито мога да се облека, като бебе ме хващат и ме слагат в количката”.

До първи септември хората с увреждания ще ползват асистенти по сегашните програми, но след това ще получават подкрепа по Закона за личната помощ, който лимитира грижа от 168 часа месечно, за която държавата ще плаща по 3,5 лева на час.

 

 

Източник:bnr.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular