Sunday, May 19, 2024
HomeСпортХристо Господинов: Първата крачка е факт, но ни очаква гореща пролет

Христо Господинов: Първата крачка е факт, но ни очаква гореща пролет

Трябва да продължим с добрата игра, за да се завърнем в професионалния футбол, казва ст.-треньорът на Миньор(Перник)

Христо Господинов е роден на 18 януари 1979 година. Като футболист е играл в отборите на  Янтра (Габрово), Славия (София), Беласица (Петрич), Миньор (Перник) и Видима Раковски (Севлиево), Етър 1924, Любимец и Витоша. Юношески и младежки национал. Бил е треньор в ДЮШ на Лудогорец (Разград) във всички възрастови групи. В момента е старши треньор на мъжкия отбор на ФК Миньор (Перник).

-Как стана привличането ти за старши треньор на мъжкия отбор на ФК Миньор (Перник)?

С мен се свърза изпълнителният директор на клуба Венци Василев и отправи покана за длъжността старши треньор на мъжкия отбор. В това време аз бях на работа в ДЮШ на ХФК Лудогорец (Разград) и старши треньор на U-17, участник в елитната юношеска група на България. Няколко дни обмислях предложението и накрая реших да дам положителен отговор по следните причини: Първо: бил съм на трите възрастови групи – U-15, U-16 и U-17, с които сме спечелили републикански титли. Според мен това, което трябваше да постигна като треньор в ДЮШ, вече е факт. Редно беше да направя следващата крачка в развитието си като футболен специалист. В ПФК Лудогорец всичко е структурирано и не ми се предлагаше нещо в мъжкия футбол. Ето, според мен, моментът дойде, и реших да дам положителен отговор на г-н Василев. Другата причина, поради която се съгласих, че се ползвах с уважение сред спортната  общественост в град Перник, защото от 2008 до 2011 година бях в основния състав на мъжкия отбор в А група. Отборът на Миньор (Перник) е с традиции в българския футбол и след като чух амбициите на клуба за връщане на мъжкия отбор в професионалния футбол, за мен друга алтернатива, освен да оглавя отбора, нямаше. На 24 юни 2023 година бях представен от г-н Венци Василев пред футболистите от мъжкия отбор.

 

-Какво завари вече като старши треньор на мъжкия отбор на Миньор (Перник)?

 

-След изпадането на отбора от Втора професионална лига доста  футболисти бяха напуснали. При това положение не ми оставаше нищо друго, освен да надграждам над това, което заварвам. Привлякохме 9 нови футболисти по мое предложение, като тук е мястото да отдам заслуженото на покойния вече Любен Трайков – за съжаление той почина през есента, но никога няма да забравя за помощта, получена от него. Проведохме много добра лятна подготовка. Футболистите проявиха разбиране и се раздаваха по време на заниманията и всичко това бе причина да изградим един много добър и сплотен колектив. Още в първия мач като домакини срещу Сливнишки герой завладяхме сърцата на ръководство и фенове и буквално разбихме противника с 5:1. Продължихме в правилна посока и накрая приключихме есенния дял на първенството срещу Балкан с победа с 3:1. Остана ни един неизигран мач срещу ЦСКА 1948 ІІІ, на когото ще гостуваме напролет.

 

-Кое надделя над другите отбори, за да се озове Миньор на върха на таблицата в ЮЗ Трета лига и е със 6 точки пред следващия ви ЦСКА ІІ и с мач изигран по-малко?

 

С духа, тактическата дисциплина и мисълта за победа във всеки мач успяхме най-вече срещу конкурентните отбори ЦСКА ІІ София, Вихрен(Сандански,) Чавдар (Етрополе), Балкан (Ботевград) и Рилски спортист (Самоков).

 

  • Не те ли притеснява следващият ви по петите отбор на ЦСКА ІІ (София), воден от известния футболен специалист Стамен Белчев, който разчита на куп млади футболисти, национали в различни юношески гарнитури на страната?

 

На всички е ясно, че дублиращият отбор на ЦСКА (София) е представител на именития клуб не само в България. Това ще ни мобилизира още повече и ще ни накара да заиграем по-отговорно и да на върха на възможностите си, ако искаме да останем на първото място в групата. С труд и постоянство и по-добри игри на терена през пролетта отборът на Миньор може да се озове отново в професионалния футбол.

 

-Кога ще стартира зимната подготовка на отбора на Миньор?

 

Стартът ще бъде на 8 януари и засега планираме всички етапи да преминат при местни условия. Ако се стигне до влошаване на атмосферните условия и с цел да не се попречи на правилната подготовка, ще помислим и за лагер извън Перник.

 

  • В колко контролни срещи ще бъдат натоварени наличните футболисти на Миньор?

 

Засега са уточнени четири, както следва:

На 20 януари срещу Витоша (Бистрица);

На 27 януари срещу Спортист (Своге);

На 3 февруари срещу Ботев (Ихтиман);

На 10 февруари срещу Славия ІІ.

Търсим противник за 17 януари, за да може да направя първата проверка при местни условия на моментното състояние на наличните футболисти.

 

-Ще има ли освободени от наличните футболисти и привличане на нови?

 

Селекцията е много важен процес в даден отбор. Засега съм се спрял да бъдат освободени двама от наличните – Стефан Аличков и Георги Коричков, които не отговориха на моите очаквания. Поне трима нови проектирам да бъдат привлечени отвън. Водят се сериозни преговори, но когато се стигне до споразумение, ще уведомим медиите.

 

-Оптимист ли си за изпълнение на целта от страна на ръководството – влизане във Втора професионална лига?

 

Засега първата крачка е направена. Очаква ни много гореща пролет. Трябва да продължим да играем на ниво, както бе през есента, а защо не и по-добре, ако искаме да зарадваме феновете  на Миньор със завръщане във Втора професионална лига от лятото на 2024 година.

 

-Какво ще пожелаеш на спортната общественост в Перник?

 

Весело посрещане на Коледните и Новогодишни празници, да са живи и здрави и напролет редиците на феновете да се увеличат и да ни подкрепят не само у дома, а и навън, за да станат 12-ия играч на отбора. Това е пътя за взаимна радост за успехи на отбора навсякъде и влизане във Втора професионална лига, където е мястото на нашия отбор.

Ташко СУЛЬОТОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular