Sunday, June 16, 2024
HomeРегионБлагоевградХуманитарна мисия! Автобусът на надеждата се завърна с 30 бежанци в...

Хуманитарна мисия! Автобусът на надеждата се завърна с 30 бежанци в Благоевград, настаняват ги в хотел

Елена от Болград: Избягах от Украйна, защото не исках трите ми деца да знаят какво е война

 

С прегръдка за „добре дошли“ посрещнаха 6-месечния Кирил и сестричката му Ярослава

 

 

 

30 бежанци, основно майки с деца от град Болград, напуснали размирна Украйна,  пристигнаха в Благоевград с автобуса на надеждата на ФК “Пирин”. В понеделник той замина за Болград, натоварен с хуманитарна помощ. На връщане към България с рейса бяха транспортирани 30 украинци.

При слизане от автобуса кметът на Благовеград прегърна за „добре дошли“ 6-месечния Кирил и сестричката му Ярослава.

В добро здраве и с чувство за изпълнен човешки дълг са двамата шофьори – Росен Пандурски и Петър Ангелов, както и доброволците, чиято помощ по време на пътуването бе безценна.

Пред журналисти единият от шофьорите, Росен Пандурски разказа, че по време на пътуването не е имало трудности. Най-тежките моменти са били, когато са виждали как мъжете се разделят със семействата си, преди техните съпруги и деца да отпътуват за България, сподели Пандурски.

Пристигналите в Благоевград украински граждани разказаха, че пътуването е било спокойно. Пред журналисти Елена от Болград каза, че мотивът й да напусне Украйна е бил да предпази децата си да не виждат военни действия. „Моите три деца просто ги изкарах да не чуват, да не виждат, да не знаят какво е това нещо“, посочи тя.

С двамата си сина пристигна в Благоевград и Светлана, която разказа, че дъщеря й е студентка тук.
“У нас е токова тежко положение, че даже мъжът ми не можа да дойде. Той остана там и даже ми е тежко, но какво да направиш, надявам се, че ще приключи това нещо и ще се върнем пак“, допълни Светлана.

„Това е особено емоционален момент за мен, а и не само. Всички сме хора, най-тежкото е, че тези деца пристигат в Благоевград, изпратени по неволя от техните бащи, които остават да бранят страната си. Ще направим всичко, което е по силите ни, за да създадем нормални условия за живот на пристигащите. Най-важно за тези хора сега е да бъдат приети от обществото. Да, има и институционални проблеми, които обаче ще успеем да преодолеем. Трябва да бъдем хора, с тези, които в момента имат най-голяма нужда от подкрепа“, коментира кметът Илко Стоянов.

Той благодари на ФК „Пирин“ за направената организация и за извозването на бягащите от войната до Благоевград. Кметът поздрави и двамата шофьори, и доброволците, пътували до Украйна за смелостта и самоотвержеността им.

„Акцията ни е съвместна и за пореден път показахме, че имаме едно наистина стабилно сътрудничество“, каза Таско Тасков, изпълнителен директор на ФК „Пирин“.

Пристигналите украински граждани вече имат придобит статут на временна закрила и ще бъдат настанени безвъзмездно в хотел в областния център.

Община Благоевград има готовност да окаже пълно съдействие за записването на украинските деца в детски и учебни заведения.

В Координационния пункт към Общината могат да бъдат дарявани пакетирани хранителни продукти, които ще бъдат насочени към нуждаещи се украински граждани. Набират се още нови дрехи, обувки, спално бельо, хигиенни материали и др. Приемат се и превързочни материали, играчки, памперси, ученически пособия, съдове за храна и чаши за еднократна употреба.

Предстои да стартира и процедура по настаняване на украински граждани в социалните жилища в квартал „Освобождение“. Важно условие за кандидатите, украински граждани, да имат придобит статут на бежанец, хуманитарен статут или временна закрила.

Както е известно хуманитарният проект “Автобусът на надеждата” бе задвижен по инициатива на собственика на ФК Пирин Пол Белогур, който в началото на седмицата лично участва в натоварването му.

RELATED ARTICLES

Most Popular