Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионДупницаРУО-Кюстендил: 1562 свободни места за ученици и 83 в детските градини може...

РУО-Кюстендил: 1562 свободни места за ученици и 83 в детските градини може да се заемат и от украинчета

В група „Миграция“  вече работи пунктът за предоставяне на временна закрила и регистрация

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

1562 са свободните места за ученици от първи до дванадесети клас в училищата и 83 в детските градини в областта, които могат да бъдат заети и от деца на бежанци от Украйна, съобщиха от Регионалното управление на образованието (РУО) – Кюстендил.

До момента в инспектората не са постъпили заявления за записване на украинчета в детските градини и училищата на територията на област Кюстендил,уточниха от РУО.

На този етап в Дупница имало запитване единствено от родители на едно дете в детска градина. Това ще може да стане, след като бъдат попълнени всички необходими документи и се уточни здравният статус на детето, посочиха от община Дупница.

“Регионално управление на образованието – Кюстендил, ще организира прием на документи за деца/ученици, търсещи закрила съгласно: Наредба № 3 от 06 април 2017 год. за условията и реда за приемане и обучение на лицата, търсещи или получили международна закрила на Министерството на образованието и науката (МОН) – в случаите, когато лицата не притежават документ за завършен клас, етап или степен на образование; Наредба № 6 от 11 август 2016 год. за усвояването на българския книжовен език на МОН – за осигуряване на допълнително обучение по български език като чужд за деца и ученици, търсещи или получили международна закрила, и мигранти в задължителна предучилищна и училищна възраст; Наредба № 11 от 01 септември 2016 год. за оценяване резултатите от обучението на учениците на МОН – в случаите, когато лицата притежават документ за завършен клас, етап или степен на образование”, казаха от ведомството в отговор на наш въпрос.

В детските градини и в училищата в областта има достатъчен брой педагогически специалисти със специалност по български език и литература, които могат да реализират обучение на децата и учениците, които се нуждаят, посочиха още от РУО.

От центровете за обществена подкрепа в Дупница пък отбелязват, че имат капацитет да окажат психологическа помощ на нуждаещи се деца, избягали от войната в Украйна. До момента това не се е налагало.

Същевременно, стана ясно, че  в ОДМВР – Кюстендил, група „Миграция“ , работи вече Пунктът за предоставяне на временна закрила и регистрация на чужденците, напуснали Украйна заради войната. От пресцентъра на полицията уточниха, че те могат да влязат на граничните ни пунктове с украински биометричен паспорт или с украински паспорт без биометричен чип, за който след 24.02.2022 г. на основание Кодекса на шенгенските граници е отменено изискването за виза.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular