Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионДупницаЦената на водата от 3, 71 лв./ куб. м за Дангов е...

Цената на водата от 3, 71 лв./ куб. м за Дангов е ниска

С подписката за референдума за В и К в Дупница стартира предизборната кампания, коментира кметът

 

Изявление на кмета Първан Дангов за поскъпването на водата и проблемите с водоснабдяването възмути дупничани.

Изявлението е направено преди заседанието на Асоциацията по В и К за област Кюстендил, провело се в Кюстендил.

Публикацията е на страницата на групата „Община Дупница за всички“ във фейсбук и провокира реакции и редица въпроси. Хората са озадачени от смяната на позицията на градоначалника, която декларираше преди изборите. А именно, че е за запазване на „В и К –Дупница“, ще защитава интересите на дупничани и т. н.

„Аз съм последователен в действията си, „Кюстендилска вода“ влиза да оперира в Дупница и кандидатстваме за европейско финансиране. Цената на водата даже е ниска.

Предизборната кампания вече е стартирала в Дупница.

Очакванията са ми да вземем прагматични решения, които да са извън политически страсти и местен шовинизъм или патриотизъм. Аз нямам проблем да говоря в Кюстендил за интересите на община Дупница от прагматично ниво. Аз нямам проблем с областния управител, с политическите сили, които са представени от политическите партии, нямам проблем и нямам комплекс Дупница – Кюстендил“, е обявил Първан Дангов.

При обсъждането на пета точка от дневния ред, където бе предложено стопанисването, поддържането и експлоатацията на В и К системите и съоръженията и В и К услугите в община Дупница от 1 април да се предадат от „В и К – Дупница“ на „Кюстендилска вода“ ЕООД Дангов казал: „Никой не бива да си присвоява водата, нито въздуха. Това, че ние в Дупница сме особени като характери и си присвояваме природните богатства, според мен, е наш проблем.

Аз ще Ви дам само един пример – в Самоков водата е 3.60 лв. за кубик и там върви по същия начин, както и в Дупница – от планината. Със сигурност самоковци не казват, че плащат водата на софиянци. Ако някой мисли, че ние в Дупница ще даваме вода и ще формираме печалба на „Кюстендилска вода“, с която да се финансира водопроводната мрежа, да речем в Шишковци, Горановци или Трекляно, дълбоко се лъже“. Кметът е направил и коментар, че мисленето на някои дупнишки политици в най-новата история е от миналия век, дълбоко вкоренено като синдром, научаваме от информацията, изнесена на официозната страница на общината във фейса.

Там пише още, че очакванията на градоначалника са Асоциацията по ВиК да стартира ефективно и ще се спазват правилата на Европа. Първан Дангов е дал пример и с Брюксел, където водата се пести и струва много пари.

„Ако някой мисли, че е европейска практика да си остави чешмата незазимена, защото има опасност да замръзне и затова трябва да плаща някой друг, дълбоко се лъже. В Брюксел водата е скъпа, защото е недостатъчна като количество, а ние живеем в едно от най-хубавите кътчета на земята и затова си позволяваме да я разпиляваме“, категоричен е кметът на Дупница.

Той припомнил и думи на Симеон Сакскобурготски:

„Преди 17 години в тази зала /в Областна администрация/ той каза, че на българина трябва да се смени чипа. Мисленето е важно да не бъде затворено в една кутия и щамповано от четири страни.

В Дупница сме особени с това, че си формираме сами кампании. В момента върви кампания за събиране на подписи от една политическа партия и тя е свързана с излизане от В и К асоциацията. Ако някой ме пита защо, ще кажа, че предизборната кампания вече е стартирала и тя е стартирала в Дупница“.

По отношение на цената от 3.71 лв./куб. м, която ще плащат дупничани Първан Дангов заявил:

„Водата в Добрич струва 7.20 лв. Актуалните цени са правени от експерти, финансирани от ЕС и с европейски пари, които казват че реалната цена на водата в България трябва да бъде между 8-12 лв., за да се научим ние да пестим, а не да си играем на „излизаме и влизаме от Кюстендилска вода“.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular