Saturday, May 18, 2024
HomeРегионКюстендилЦентър в помощ на украински бежанци отвори врати в Кюстендил

Център в помощ на украински бежанци отвори врати в Кюстендил

100 души, бягащи от войната са регистрирани в областта, най-много са в Дупница

Физически център за подпомагане на хора, търсещи закрила, вследствие на войната в Украйна, отвори врати в сградата на Областна администрация-Кюстендил, в гр. Кюстендил, ул. „Демокрация“ № 44, ет. II.
Центърът е инициатива на областния управител на Кюстендилска област Катя Димитрова, със съдействието на местните власти, териториалните поделения на изпълнителната власт и с широкото участие на гражданите и бизнеса. Целта е оказване на помощ на търсещите закрила граждани на Украйна в Кюстендилска област, в рамките на правата и възможностите, предоставени по програмата за временна закрила. В центъра ще се дава психологическа подкрепа, ще предоставя информация на търсещите закрила и на тези, които желаят да помагат, ще се предоставят неща от първа необходимост.
В Областния координационен център е създадена зона за деца, както и зона за изчакване на търсещите подкрепа. В центъра са включени доброволци, които владеят руски език, както и психолози и лица за осигуряване занимания за децата. Центърът са спешна медицинска помощ-Кюстендил ще оказва медицинска помощ на лицата, нуждаещи се от такава, а хуманитарното подпомагане ще се осъществява със съдействието на Българския червен кръст.


Припомняме, че към Областния координационен център е активна денонощна „гореща линия“, с номер 0885939322, за граждани и доброволци, на която се предоставя информация за дарения, информация за осигуряване настаняване и информация за осигуряване на транспорт.
Същевременно стана ясно, че 100 са гражданите на Украйна, регистрирани в Кюстендилсска област от началото на войната.
Те са настанени за пребиваване в региона. Най-много -43 граждани на Украйна, пребивават в община Дупница. В община Сапарева баня – 24. В община Кюстендил в момента живеят 23 украинци, в община Рила – 8, в община Невестино – 2-ма. Регистрираните в община Невестино 2-ма души са от сряда, 16 март, както и 5-има от настанените в община Дупница.
За украинските граждани са осигурени жилища, храна и дрехи. Оказва се съдействие при необходимост от медицинска помощ.
Срокът за регистрация на украинските граждани в служба „Миграция“ на Районните управления е до три дни от пристигането им на територията на област Кюстендил, независимо в коя от деветте общини.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular