Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаЧасове преди изборите в Дупница: Партиите трябва да направят компромиси, да преглътнат...

Часове преди изборите в Дупница: Партиите трябва да направят компромиси, да преглътнат егото си и да работят в полза на хората

Валентин Николов: Един депутат трябва да се ръководи от хората, които са го избрали

 

Красимира Димитрова: Дано този път партиите направят компромиси в името на народа

 

Даниел, който ще гласува за първи път: Важно е да се участва, защото това касае бъдещето ни

Димитър ИКОНОМОВ

Дупничани се надяват, че след предстоящите парламентарни избори в неделя страната ни вече ще има редовно и работещо правителство. По-голямата част от хората, с които разговаря „Вяра“, ще отидат до избирателните секции и ще упражнят правото си на вот. Според преобладаващото мнение политиците този път трябва да направят някои компромиси, за да не се стига до нов вот само след няколко месеца.
„Очаквам след изборите в неделя да се промени социалното положение на най-бедните в България. Няма да назовавам кои точно, но някои партии се опариха при предишните парламенти. Те се опитаха един по един да наложат своите виждания, но видяха, че няма как да го направят самостоятелно. Партиите на промяната не успяха да съберат мнозинство, което да им е достатъчно, за да управляват България. Затова всички стигнаха до извода, че трябва да има коалиция. Лидерите на повечето партии са категорични, че най-накрая трябва да се сформира правителство. Смятам, че те вече са си извлекли поуки от последните два парламента и всеки ще направи компромис в името на доброто на България. Вярвам, че ще имаме редовен кабинет и няма да се стигне до ситуацията пак да гласуваме след няколко месеца. Надявам се, че повече няма да има кражби и укриване на данъци, както и точене на субсидиите от Европейския съюз. Очаквам след изборите ситуацията в България да се подобри“, коментира Валентин Николов пред „Вяра“.
Според него този път броят на партиите ще бъде с една повече в сравнение с изборите през юли, когато бяха шест.
„Народният представител трябва да се ръководи от хората, които са го избрали, не да променя мнението си заради партията си. Един депутат трябва да има и собствено мнение, а не да гласува както всички останали от неговата парламентарна група. Нищо лошо няма да се случи, ако във всяка една партия има поне няколко народни представители, които са с различно от общоприетото мнение на конкретната партия“, допълни дупничанинът.
Относно фигурата на президента на България той беше категоричен, че държавният глава трябва да бъде надпартиен и да обединява нацията.
„Не съм съгласен с това, което се говори, че президентът няма права. Той си има своите правомощия. Трябва да бъде обединител на нацията. Не говоря за последния, но имаше случаи в миналото, когато държавният глава се ръководеше от партията, която го беше издигнала. Това не е добре. Президентът трябва да обединява хората и да е надпартиен“
Валентин Николов смята, че пандемията ще понижи избирателната активност.
„Времето, по което служебното правителство взе решение за противоепидемичните мерки, не беше правилно. Самите мерки са добри според мен, но трябваше да бъдат взети по-рано. Избирателната активност ще бъде по-ниска, но хората, които искат промяна, ще отидат и ще гласуват въпреки пандемията“, завърши мъжът от Дупница.
Неговият съгражданин Любомир пък изрази огромното си разочарование от политиците през последните години:
„В интерес на истината сега се намирам между чука и наковалнята. Винаги досега съм гласувал и не съм пропускал избори. Но вече не ми се коментира всичко това, което става в държавата. Много съм разочарован от политиците и съм доста разколебан дали изобщо да отида да гласувам. Не вярвам на нищо и на никого. Правят си пълни подигравки с народа. В продължение на 30 години съм тираджия. Където и да съм спрял, без значение на паркинг или на митница, с колеги сме си говорили много по темата. И всеки, независимо от коя част на страната е, казва, че няма такава държава като нашата. В последните години съсипаха всичко – и народа, и самата държава“.
Красимира Димитрова изрази надежда, че след предстоящите избори ще бъде сформирано правителство. Според нея които и партии да влязат в Народното събрание, трябва да направят компромиси в името на българите.


„Дано този път най-накрая се разберат, а не само да се карат. Идва тежка зима, всички знаем това. Сигурна съм, че и политиците го виждат. Затова ще бъде много важно те да преглътнат егото си и да успеят да направят редовно правителство, което да заработи в полза на хората. Пенсиите ни са толкова ниски, че и с тези 120 лева парите пак не ни стигат. Сега, преди изборите, всички обещават много неща, но после рядко ги изпълняват. А дано този път пък се смилят над нас и ни увеличат пенсиите подобаващо“, надява се възрастната дупничанка.
През живота си бившата магазинерка е гласувала почти винаги, смята да го направи и сега.
„Един депутат трябва да е гласът на хората, които са го избрали. Той трябва да се грижи за интереса на народа в парламента, а не за своето собствено благо. Все още се намират такива политици, но през последните няколко десетилетия вече са доста малко. Гледам, че за предстоящите избори в много от листите са попаднали млади хора, което ме обнадеждава. От една страна, те нямат достатъчно житейски опит, което може да им попречи. Погледнато от друг ъгъл обаче, те са много по-активни и искат бързо да доведат нещата до самия край, а не да се мотаят и протакват, както го правят по-възрастните. Много младежи вече потърсиха и късмета си в чужбина, аз също имам доста близки, които са в други държави. За да се върнат всички те, трябва да видят реална промяна, а не само празни приказки по телевизията. Важно е да се гласува, защото отново ще отида до урните в изборния ден“, допълни пенсионерката.
Относно президентските избори тя беше на мнение, че държавният глава няма решаваща роля в политиката и лично за нея не е толкова важно кой ще спечели битката за „Дондуков” 2.
Велин, с когото разговаряхме на площад „Свобода“, също беше категоричен, че е много важно всеки българин да упражни правото си на глас.
„Всеки един от нас трябва да гласува. Аз го правя през целия си живот, ще гласувам и тази неделя. Дори през последните години съм член на секционни комисии. Така като гледам, този път мисля, че много хора ще отидат до урните. Според мен ще има голяма активност. Дано и най-накрая бъде сформирано редовно и работещо правителство“, лаконичен бе възрастният мъж.

На 14 ноември в община Дупница 171 младежи ще гласуват за първи път. Един от тях е навършилият наскоро пълнолетие Даниел. Първоначално той се е колебаел дали да гласува, но в крайна сметка е решил в неделя да види какво е да дадеш своя вот.
„Доскоро се чудех дали изобщо да гласувам. През последните седмици се поинтересувах малко повече за кандидатите за депутати и президенти. Признавам си, че досега не се интересувах особено и пропусках подобни новини или пък дебати по телевизията. Като прочетеш малко повече обаче, ти става по-интересно и вече съм решил, че ще гласувам. Все пак става дума за нашето бъдеще и е важно кой ще ни управлява“, каза младежът, който отказа да бъде сниман.

RELATED ARTICLES

Most Popular