Monday, May 13, 2024
HomeОбществоЧауши и „мечки“ се развихриха по улиците на „Крапата“ махала в Разлог(ВИДЕО)

Чауши и „мечки“ се развихриха по улиците на „Крапата“ махала в Разлог(ВИДЕО)

„Разлог е жив!“ С този призив кукерите от махала „Крапата“ се развихриха в празничния 1 януари.

Въпреки че тази година емблематичният фестивал “Старчевата” беше отменен заради пандемията, т.нар.чауши решиха да спазят традицията. Шествието на кукерите от „Крапата“ махала беше разрешено само в квартала, за да не отидат те към центъра. Това се следеше от полицията.

Те излязоха да танцуват с табела с надпис: “Да запазим вековната традиция “Старчевата”. Кукерите пожелаха здраве и късмет, а новата година да е мирна и щастлива. Двe „мeчки“ прeбoрвaхa излeзлитe нa улицaтa, а сред облечените в богати носии имаше и малки деца. „Ние живеем за тази традиция! Гоним злото, болестите“, каза организаторът Пламен Хаджиев.

Празникът в Разлог продължава през целия ден.

Навсякъде в Разлог хората са се организирали и празнуват на улицата. Засилено е полицейското присъствие, а органите на реда ще следят групите да не се съберат на централния площад, за да се избегне струпване.

Припомняме, че по-рано през деня кукерско шествие се проведе и в махала „Дългата“.

Първоначалната идея на 01.01.2020 г. кукерите да се съберат на мирен протест срещу отменянето на „Старчевата“ пред сградата на общината отпадна. Вместо това чаушите от Разлог предпочетоха да изпълнят ритуалите си максимално зрелищно въпреки ограниченията.

Тази година пандемията отмени за първи път от десетки години традиционните кукерски игри в Петрич, Разлог, Банско, Симитли и Благоевград.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular