Перник се размина със „Сурва“ за втора поредна година

За втора поредна година няма да се проведе Международният фестивал на маскарадните игри “Сурва” в Перник. Фестивалът е най-авторитетната на Балканите изява на народни игри и обичаи с маски. Перник е признат от Федерацията на европейските карнавални градове за европейска столица на зимните маскарадни игри.

Миналата година фестивалът бе отменен заради водната криза, сега няма да се състои заради пандемията от коронавирус. Кметът Станислав Владимиров заяви пред БНР, че няма как толкова мащабно събитие да бъде проведено в условията на пандемия: „За съжаление така се стекоха събитията, че за втора поредна година няма как да направим нашия фестивал. Казвам го с най-голямо огорчение, но това е ситуацията – трябва да се съобразим с разпоредбите. Надявам се 2022-ра и 2021-ва да бъдат доста по-спокойни, мирни, с по-малко катаклизми.”.

Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен, а от 2008 година се провежда ежегодно в последните събота и неделя на месец януари. Традиционно във фестивалната надпревара участват над 6 000 души от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка.