Tuesday, May 14, 2024
HomeБизнесЧерен петък спасява оборотите в Югозапада

Черен петък спасява оборотите в Югозапада

Пропускателен пункт в Кюстендил ще гарантира мерките пред магазин за бяла и черна техника

 

Различни намаления, промоции, атрактивни оферти и всякакви други търговски умения прилагат по магазините в Югозапада в опит да спечелят клиенти в деня на Черния петък. Американската традиция за пазаруване в уикенда преди Деня на благодарността се пренесе преди няколко години и тук. Към днешна дата обаче денят се оказва „спасителна сламка”, защото е една от малкото възможности на търговците да покрият част от загубите си, натрупани през годината на пандемия.

Наша проверка в търговската мрежа установи, че магазините са готови на всякакви ценови компромиси в името на това да спасят своя бизнес. Навсякъде могат да се срещнат оферти от типа – плащате едно – взимате две, всичко по 5 лв., – 15% от всяка закупена стока, както и малки подаръци за клиентите. „Ако трябва да сме обективни, оборотът ни е паднал с не повече от 15-20% през тази година. Лошото е, че печалбата падна с 50%”. Това коментира дългогодишен собственик на магазин за облекла в Дупница и Благоевград. Той обясни, че от началото на кризата всички търговци работят с малка надценка, за да не изгубят и малкото клиенти, които са останали.

В същото време всички разходи като ток, заплати на персонала, осигуровки, наеми и др. са оскъпени драстично. „Всички се надяваме, че дни като Черния петък и предстоящите коледни празници ще компенсират донякъде натрупаните през годината загуби.” В областния град Кюстендил се очаква струпване на хора пред една от големите вериги за бяла и черна техника, която е обявила промоционални цени до минус 20%. За да се спазят противоепидемичните мерки и необходимостта от отстояние между клиентите, мениджърският състав е удължил срока на промоцията за трите дни, от петък до неделя. За по-голяма сигурност и контрол ще бъде изграден и пропускателен пункт.

В туристическите сайтове може да се види, че курортните градове Банско и Добринище залагат на датата 20 ноември, за да могат да спечелят клиенти в своите хотели и къщи за гости. Освен намаление в цените на нощувките, са включени допълнителни екстри за СПА процедури, масажи и безплатно ползване на басейн.

Въпреки страха на хората да пътуват и организират екскурзии, на Черния петък разчитат и търговците от Сандански. След като спря традиционният поток от гръцки съседи, местните търговци са впрегнали сили да предлагат атрактивни промоции за останалите посетители на града. Реклами по витрините на магазините известяват за промоции на всякакви стоки и артикули. Предстои всеки търговец да направи калкулация на предвидената печалба.

Някои от търговците в Благоевград очакват Черния петък с надежда, други споделиха, че са резервирани. Според тях шопингът ще се вихри повече онлайн, отколкото хората да тръгнат на обиколки по магазините.

В два бутика за дрехи на главната улица например не планират специални намаления за Черния петък. Оттам обявиха, че следват собствена политика по отношение на цени и намаления. Служителката в спортен магазин Симона Беровска пък каза, че очаква клиенти, тъй като са се подготвили с примамливи оферти.

Екип ВЯРА

RELATED ARTICLES

Most Popular