Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупницаЧетвъртокласници от ОУ „Евлоги Георгиев“ се превъплътиха в героите от „Червената шапчица“

Четвъртокласници от ОУ „Евлоги Георгиев“ се превъплътиха в героите от „Червената шапчица“

Възпитаниците на Десислава Анчова показаха завидни познания по английски език

Учениците от четвърти клас в ОУ „Евлоги Георгиев“ се показаха като много добри актьори на импровизирана сцена. Те се превъплътиха в героите от приказката „Червената шапчица“ и показаха завидни умения да рецитират, да пеят и да влизат в роля на английски език. Представянето на една от най-известните приказки на Шарл Перо е реализиран театрален проект по иновация „Театър на английски език“.
От ръководството на учебното заведение поздравиха г-жа Десислава Анчова и децата за положения труд и постигнатите отлични резултати.
„Това не е първи опит за драматизация на английски език. Миналата година децата представиха пред родителите си коледен урок. Училището ни от две години е от мрежата на иновативните училища в България. Това е 4-годишен проект със специално предложение и в него са включени четири иновации. Театърът на английски е една от тези иновации. За „Червената шапчица“ използвахме много интересен комуникативно-прагматичен метод. При него се прилагат стратегии и техники, чиято цел е да бъдат действено ориентирани.

Децата с ентусиазъм са избрали костюмите и разучили ролите си.

Така децата придобиват практически умения по комуникация на английски. Избрах тази иновация, защото по този начин нашите възпитаници учат, докато се забавляват. По този начин съвсем неусетно и съвсем приятно, в една емоционална атмосфера, те научават доста. Всеки дава най-доброто от себе си – както индивидуално, така и в екип“, каза пред „Вяра“ Десислава Анчова, която е старши учител по английски език в начален етап 1.-4. клас в ОУ „Евлоги Георгиев“.
По думите й идеята е учениците не само да научат езика, а да съчетават и други изкуства, докато усвояват чуждия език.
„Децата се вълнуват и от музиката, изобразителното изкуство, както и какъв ще бъде костюмът им. Получава се комбинация от много изкуства плюс учене и забавление. Те не го приемат като урок, който трябва да научат, а го възприемат емоционално. Помагат си взаимно. Тъй като жанрът е приказка, така учениците развиват и образното си мислене, както и способностите – художествени и творчески. Това е и моята цел. Самата приказка е реализация на театралния ни проект, който вече представихме пред публика. Използвам литературни жанрове, песни и текстове за различните празници. Децата работят с огромно желание и далеч не го приемат просто като урок. Те търсят информация и я възпроизвеждат, изработват костюми и декори. В крайния резултат показват добри умения в чуждия език. Методът включва и други неща като ролеви игри, музика и стихове, клипове. Радващо е, че учениците рецитират с удоволствие и им харесва да влизат в роля“, допълни още Десислава Анчова.

Димитър ИКОНОМОВ

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular