Saturday, May 18, 2024
HomeРегионБанскоЧехкиня се загуби на преход от Рилския манастир, откриха я край Коматиница

Чехкиня се загуби на преход от Рилския манастир, откриха я край Коматиница

Туристи препълниха планината през празничните дни, спасителите от региона без акции

Чешка туристка се загуби във Влахина планина през празничните дни. За щастие не се е стигнало до лош край. Жената е на средна възраст, като се е загубила по време на преход от Рилския манастир. Тя е била добре екипирана и след два дни от Рила се придвижила до Коматинските скали, които са на 30 километра от Симитли. Тя е била открита именно в Коматиница над симитлийското село Брестов от мотористи. След това от полицията в Благоевград веднага са я откарали да й бъде оказана медицинска помощ. Помогнало й е това, че е била добре екипирана. Благоевградските полицаи са уведомили посолството на Чехия у нас за случая.
„Не съм напълно запознат със случая, който е от компетенцията на органите на реда. Доколкото знам, жената е открита в района на Коматинските скали. Получихме сведения за човек, който е в неизвестност, но не се знаеше точната му локация и къде да бъде търсен. Ние проверихме всичко в нашия район, но нямаше засечен такъв човек. Важното е, че жената е била открита“, коментира пред „Вяра“ директорът на ПСС-Благоевград Георги Ботев.
Той допълни, че колегите му не са имали акции по време на почивните дни.
„Ситуацията при нас беше спокойна. Времето е хубаво, което предполага да няма тежки инциденти. Пътят към хижа „Македония” е доста добре утъпкан. Наблюдаваме трафика на хора, времето е прекрасно. Мъгла пада само за малко, след това се изчиства. Хората, които са тук, са доста доволни от условията и чудесното време. Дори в момента виждам как на Картала едни деца се забавляват в снега. Такава година с такова стабилно време не е имало отдавна. Има и скиори по трасето, хората се наслаждават на планината. По време на празниците имахме дежурни както на пост „Бодрост”, така и при хижа „Македония“. За щастие не ни се наложи да правим спасителни акции и нямаше проблеми с туристите“, завърши ръководителят на планинските спасители в Благоевград.
Без каквито и да било сериозни инциденти се разминало и в района на Седемте рилски езера, където по традиция има много туристи.
„През почивните дни имаше доста хора, но беше спокойно и нямахме акции. Изключвам два леки инцидента на ски пистата, но това е нещо съвсем нормално. Хубавото време е предпоставка за много туристи и в последния почивен ден също има много хора. До края на деня има още време, но силно се надявам и 3 януари да мине без инциденти“, заяви Кирил Чолаков – началник на ПСС-Дупница.
Той внесе яснота относно ежедневните дежурства на дупнишкия отряд, които започват от 10 януари.
„Тези неща се решават съвместно с централата на Планинската спасителна служба. Нашите ежедневни дежурства започват от 10 януари и ще продължат три месеца. Ще имаме хора от отряда ни в делничните дни, както и събота и неделя. Тогава нарядът е малко по-усилен и на място има повече спасители, защото тогава обикновено туристите са много повече“, каза още Кирил Чолаков.
Както винаги, в района на Банско също е било пълно с родни и чуждестранни туристи около Коледа и Нова година. Добрата новина е, че там също почивните дни са минали без някакви сериозни травми сред скиорите и тръгналите на преход.
„Нямаше инциденти сериозни в нашия регион. Всички дни минаха добре и по спокоен начин. Да се надяваме, че хората са проследили нашите съвети, които давахме постоянно. Имаше много туристи и няма как да е иначе. Имаше празници и много хубаво време. Въпреки това ще подчертая отново, че туристите не трябва да се отпускат, когато са в планината. Нека спазват абсолютно всички мерки за безопасност“, коментира опитният спасител от Банско Атанас Уков.

Димитър ИКОНОМОВ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular