Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаЧудеса на св. Мина в дупнишкия храм "Св. Георги Победоносец"!

Чудеса на св. Мина в дупнишкия храм “Св. Георги Победоносец”!

Отец Георги Паликарски: Иконата на светеца е по-стара от самата църква, много хора са получили помощ

Уникална икона на свети великомъченик Мина е едно от съкровищата на катедралния храм “Св. Георги Победоносец” в Дупница. В навечерието на празника ще ви разкажем за иконата, която според много дупничани е чудотворна.
Клисарят и главен готвач на курбаните в Дупница Стоян Кадийски сподели интересната история за намесата на светеца, който помогнал на възрастна дупничанка преди години.
„Свети Мина помага да се намери изгубеното. Чувал съм една много интересна история за иконата на светеца, която се намира в храма „Св. Георги“. Преди година една възрастна жена изгубила много ценни за нея вещи. Тя отишла до иконата и с цялото си сърце се помолила на свети Мина да намери изгубеното. И още същата вечер жената отново имала в себе си скъпите за нея вещи! Така че иконата и самият св. Мина много помагат и чуват молитвите ни“, разказа пред „Вяра“ Стоян Кадийски.
„Иконата е по-стара от църквата, в която се намира. Тя е била поставена там, след като храмът „Св. Георги Победоносец“ отваря врати, но датира от по-далечни години. Виждам как всеки ден много хора се молят пред свети Мина. Той е покровител на семейството и дупничани редовно отправят своите молитви към него. Сигурен съм, че светецът е помогнал на много от тях и за в бъдеще също ще помага на всички нас“, допълни и архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски.
Мирянки от местната черква споделиха, че много жени ходят да се молят на иконата за здравето на своите чеда и цялото си семейство, защото светецът е покровител на дома и пазител на семейното щастие. Според тях не са малко и жените, които са се сдобили с рожба след дълбока и искрена молитва към св. Мина. „Всяка икона е чудотворна, щом към нея се пристъпи със силна молитва, вяра и упование към Бога. Тогава и Господ ще ги дари със своята благодат”, споделят те.
Египтянин по произход, св. Мина е служил в армията от Котуанската област и изповядвал християнската вяра. След като римските царе издали указ да бъдат избити всички християни, той се оттеглил от армията и отишъл в пустинята, където се отдал изцяло на християнската вяра.
Преданията разказват, че свети великомъченик Мина е покровител на семейството, самотните жени, пътниците, бездомните, сираците, жените, които не могат да заченат, знахарите и лечителите. Мнозина вярващи разказват, че ако човек отиде в манастир, носещ неговото име, или се помоли пред иконата му с истинска вяра и отворено сърце, светецът винаги чува молитвите.
За чудотворните му способности се разказват множество легенди. Стотици жени се молят на свети великомъченик Мина да заченат, а след това се връщат в манастира му да кръщават децата си, казвайки: „Това е чудо!”.
Друго чудо, което прави молитвата към светеца, е да дарява с благополучие семейството и да скрепява разклатените бракове. Много семейства споделят, че молитвата, отправена към свети Мина, им е помогнала да разрешат проблемите си и да дарят нов живот на връзката си.
Не са малко и вярващите, които отиват с последна надежда, молейки светеца да ги изцели от някоя неизлечима болест. Няма такъв, който да се е завърнал от храма и молитвата му да не е била чута. Вярващите смятат, че иконата на свети Мина има могъща лечебна сила, която е неизчерпаема и когато хората силно вярват в това, те получават изцеление.
Молбата към свети Мина винаги е чута, той сбъдва най-съкровените желания на вярващите в него. Болните оздравяват, изгубените се намират, няма чудо, което да не се е случвало пред иконата на светеца.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular