Monday, May 13, 2024
HomeРегионЧудо на природата! Каменен лъв „пази” село Радуил

Чудо на природата! Каменен лъв „пази” село Радуил

Каменен лъв пази Радуил, второто по големина село в община Самоков. Необичайната скала е заснета от пътешественика Румен Зиновиев, а снимката събира хиляди лайкове и коментари в социалните мрежи. Уникалното образувание, което наподобява профил на лъвска глава, може да се види в околностите на селото, по течението на река Ибър. В същата местност привличат погледите още десетки  причудливи скални форми, разположени по протежението на реката. Сред тях са човешки лица и фигури в гигантски размери, много от които стават популярни благодарение на снимките на Зиновиев. Неговата страст са скалните мегалити и древни светилища. Преди осем години поставя началото на своите пътешествия в България. Откритията са много и могат да бъдат видени във фотоалбума “Скални спомени“, който той издава през 2020 г.

„Всичко започна от една бегла информация, която видях в Google Maps някой преди мен беше написал на едно малко местенце – “светилище“. Отидох там и наистина видях няколко скали и оттам тръгна всичко. С удоволствие забелязвам, че сега това се превръща в една от основните дестинации на хора, които обичат тази тема – магалитните светилища, тракийските светилища. Поне ние ги наричаме така, не знаем как са ги наричали древните.

И аз, и хората, които отиват там се зареждаме с някаква енергия. Искали ми се е да скачам, да пея, да крещя от радост. Мислил съм дори дали това са творения на хора, или на нещо близко до хора.

Според мен това е дело на човешка ръка или поне на съзнателна дейност. Нещо, което е искало да остави след себе си някакъв знак, да ни насочи. Мегалитното наследство в България е огромно, категоричен е Румен Зиновиев.

RELATED ARTICLES

Most Popular