Saturday, May 18, 2024
HomeРегионЮЗДП е в готовност за активния пожароопасен сезон

ЮЗДП е в готовност за активния пожароопасен сезон

28 низови пожара, причинени от човешка небрежност, са възникнали от началото на годината досега

Глоба до 500 лв. грози всеки, който запали огън на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии

 

Югозападното държавно предприятие е в готовност за новия пожароопасен сезон, който вече е обявен в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска, София град и в части от Ловешка, Пазарджишка и Пловдивска. Във всички териториални поделения са утвърдени и съгласувани с противопожарните служби годишните оперативни планове с мерките за превенция и защита на горите от пожари. Създадена е организация, която позволява на специализираните екипи до 30 минути след получаване на сигнала да достигнат до мястото на пожара.

ЮЗДП ежегодно инвестира в техника и оборудване с цел бърза реакция и намаляване на щетите. Предприятието разполага с 33 високопроходими специализирани противопожарни автомобила, два булдозера, 13 багера, оборудван дрон за наблюдение и ранно предупреждение, както и с необходимата екипировка за своите служители. С европейско финансиране са изградени 9 противопожарни кули в най-рисковите в пожарно отношение стопанства в Благоевградска област, които покриват над 10% от горските територии в обхвата на предприятието.

Във финансовия план на ЮЗДП за тази година е предвидено изграждане на 232 097 линейни метра минерализовани ивици и 52 400 метра лесокултурни прегради, за да се ограничи разпространението на огъня. Предстои дооборудване на 60 противопожарни депа с инструменти и пособия за гасене на пожари, за което са предвидени общо 200 000 лв.

От началото на годината до момента в обхвата на ЮЗДП са възникнали 28 низови пожара, причинени от човешко нехайство и небрежно боравене с огън. Засегнати са общо 1546 дка горски площи, от които 844 дка иглолистни гори,  широколистни – 403 дка и 90 дка смесени гори. Само в района на „ДГС Струмяни” при регистрирани 3 пожара са засегнати 792 дка. Два пожара в района на „ДГС Пирдоп” са обхванали общо 117 дка, други два в района на „ДЛС Дикчан” са опожарили 55 дка горски площи.

Повишаването на температурите в следващите месеци създава сериозен риск от бъдещи запалвания. Затова ЮЗДП призовава всички граждани за повишено внимание и екологична култура при боравене с огън на открито. Глоба до 500 лв. грози всеки, който запали огън на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Същата санкция се налага и за палене на огън извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular