Sunday, May 19, 2024
HomeРегионКюстендилЮлиан Атанасов от Кюстендил спечели голямата награда на фестивала „Сънданс“ в САЩ...

Юлиан Атанасов от Кюстендил спечели голямата награда на фестивала „Сънданс“ в САЩ с филма си „Ялда“

Кан, Токио, Берлин, Локарно, Юта – това са част от местата, където на международни филмови фестивали са показвани и са печелили престижни награди филмите, заснети от камерата на кюстендилеца Юлиан Атанасов. Новината за поредния му успех дойде в деня на Сретение Господне като светъл и пълен с нови надежди знак. За това първа съобщи щастливата и горда майка на Юли, журналистката Виолета Атанасова.

Филмът „Ялда – Една нощ за опрощение“, заснет в Иран, направи световен пробив още с включването му в официалната селекция на един от най-значимите филмови фестивали в света Sudance, който се провежда в САЩ. Негов режисьор и сценарист е Масуд Бакши, която поради усложнението в политическите отношения между Иран и САЩ нямаше възможност лично да участва във фестивала. Филмът, който е копродукция на Иран, Германия, Франция, Люксембург и Швейцария, бе представен в САЩ от своите продуценти и оператора Юлиан Атанасов. Международното жури, в състава на което бе и Изабела Роселини, в една изключителна конкуренция присъди на творбата  голямата награда.

В Иран Йалда е най-дългата и най-тъмната нощ след деня на зимното слънцестоене, в която идва Рождество и по иранския календар – раждането на Митра, бога на Слънцето. Мериам е млада жена, осъдена на смърт за убийството на съпруга й. Иранското право позволява семейството на жертвата да прости и да пощади живота на осъдения, така че съдбата на Мериам ще бъде решена от дъщерята на нейния убит съпруг Мона. Двете млади жени ще преживеят Йалда – нощта за прошка, в телевизионно шоу пред милиони зрители и ще извървят драматично трудния път на опрощението, защото ще трябва да изживеят миналото отново. Но денят след тази най-дълга нощ символизира триумфа на светлината и добродетелта над силите на мрака.

Фестивалът Sundance, основан от Робърт Редфорд, се провежда в Парк сити, щата Юта, и е най-големият световен форум на независимото кино, както и един от най-престижните филмови фестивали и пазари.

Операторът на филма „Ялда“ Юлиан Атанасов е роден през 1976 г. в Кюстендил, възпитаник е на училище „Даскал Димитри“ в родния си град, бил е студент в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и е завършил Берлинската филмова академия. Сред най-големите му професионални успехи са снимките на филма „Източни пиеси“ на режисьора Камен Калев, получил цяла серия международни филмови награди, както и наградата „Златен леопард“ от кинофестивала в Локарно за филма „3/4“ на режисьора Илиян Метев. Юлиан Атанасов е удостоен с наградата за операторско майсторство „Златна роза“ на филмовия фестивал във Варна за филма на Камен Калев „Островът“ с Летисия Каста в главната роля.

Юли е син на рано отишлия си известен кюстендилски фотограф Георги Атанасов и на журналистката Виолета Атанасова. В интервю по повод първата си самостоятелна изложба фотография „Лео и горските духове“, куратор на която беше швейцарката Катарина Рипщайн – експерт в Националния музей на фотографията в Цюрих, споделя: „Не е ли изумително как ранното ни детство ни формира за цял живот? Коренът за възприемането на света около нас е в детството“.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular