Saturday, May 18, 2024
HomeРегионРазлог111 години свобода отпразнува подобаващо Разлог

111 години свобода отпразнува подобаващо Разлог

С поредица от събития на 11 октомври Община Разлог отбеляза 111-ата годишнина от своето освобождение.

Празничният ден започна с тържествена Света литургия в Църквата „Св. Благовещение Богородично“.Веднага след това на централния площад „Преображение“, децата от всички детски градини в града извиха най-дългото хоро.

Официалната програма продължи от 19.00 часа със спектакъла Искри – Национална гвардейска част, ритуал по вдигане на знамената, поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски.

Празникът е посветен на освобождението на града, който тогава се нарича Мехомия, от османско иго от Родопския отряд под командването на ген. Стилян Ковачев по време на Балканската война (1912 – 1913 г.). Това е най-многочисленият отряд – 25 хиляди души. В хода на военните действия Родопският отряд воюва на широк фронт в тежък планински терен. По пътя си отблъсква противниковите сили от долината на река Места и влиза в Мехомия (Разлог). Овладява Тъмръшкия клин, завзема Доспат, освобождава Дьовлен (Девин), Пашмакли (Смолян), Райково, Устово, Палас (Рудозем) и Даръдере (Злаготрад). До края на войната частите му навлизат в Беломорието и завземат Сяр и Просечек, Ксанти, Драма и Кавала, след което се прехвърлят към Дедеагач и стават част от новосформираната Четвърта българска армия.По предварителния план атаката на Мехомия е предвидена за 9 октомври, но настъплението се забавя заради проблеми с координацията. На този ден се провежда най-важното в Разложко сражение край село Елешница с пристигащото от Неврокоп подкрепление от османска войска и башибозук.

Българската армия успява да спре противника, да го разбие и разпръсне обратно. Сутринта на 11 октомври 1912 г. градът осъмва опразнен от османските войскови части. Под прикритието на нощта те се оттеглят без бой през Пирин. В града пристига дружина от 27-ми пехотен Чепински полк, която има задача да предотврати евентуална съпротива на мюсюлманското население или саморазправа с тях. Следобед пристига основната част на 27-ми пехотен Чепински полк под съпровода на духова музика.

RELATED ARTICLES

Most Popular