Saturday, May 18, 2024
HomeРегионКочериново114 души ще хапват топъл обяд в Кочериново

114 души ще хапват топъл обяд в Кочериново

Общината разкрива нова социална услуга – „Асистентска подкрепа“

Община Кочериново стартира проект “Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19”, чиято продължителност е до 27 април тази година, съобщават от местната управа.
Топъл обяд ще получават 114 лица, които поради бедност и продължаващата епидемична обстановка в страната са в затруднение да осигурят прехраната си. Всеки работен ден потребителите на социалната услуга ще получават супа, основно ястие и хляб, а при реализирани икономии по проекта се предоставя и десерт. Стойността на 1 храноден за 1 лице e 2,70 лв. Доставката на храната е по домовете на потребителите. Изготвя се седмично меню, което осигурява балансирано и здравословно хранене на лицата от целевите групи, съобразно изискванията за безопасност на храните и националните стандарти и норми за хранене. Храната се приготвя и доставя по домовете на потребителите в работни дни от избран доставчик – ЕТ „Чавдар Трайков – НЕВЕН 2000”.
По проекта “Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19 в община Кочериново” служители на община Кочериново ще осъществяват съпътстващи мерки и оказват подкрепа на потребителите чрез индивидуални срещи, при спазването на всички противоепидемични и санитарно-хигиенни изисквания с цел ограничаване на разпространението на COVID-19. Ще бъдат изготвени и разпространени информационни материали сред консултираните лица, спазвайки всички противоепидемични мерки, предвид епидемията от COVID-19.
Допустими целеви групи са: лица без доходи или с ниски доходи под линията на бедност – хора в затруднение поради влошената икономическа обстановка в страната, хора, които поради възрастта си или налични увреждания са в по-висок риск от заразяване и неблагоприятно протичане на инфекцията;
лица, поставени под карантина – без доходи или с ниски доходи под линията на бедност и нямат близки, които да им окажат подкрепа; лица, обект на социално подпомагане, за които е установена нужда от допълнителна подкрепа и в условията на извънредна епидемична обстановка са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности.

Продължава приемът на заявления-декларации по проекта. Желаещите могат да подават документи в Информационния център на община Кочериново /партера на общината/. Принадлежността на идентифицираните лица към допустимите целеви групи ще бъде потвърждавана от Дирекция „Социално подпомагане“ – Бобошево. Документите за кандидатстване са налични в сградата на община Кочериново /на партера/.

Стана ясно още, че в Кочериново ще бъде създадена нова социална услуга – „Асистентска подкрепа“, държавно делегирана дейност. За да бъде разкрита услугата, е необходимо решение на Общинския съвет. В тази връзка е внесена докладна записка, която местният парламент ще разгледа на заседанието си на 29 януари.

Юлияна СТЕФАНОВА

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular