Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниБългария12 000 патици ще бъдат умъртвени във Ветрен заради птичи грип

12 000 патици ще бъдат умъртвени във Ветрен заради птичи грип

Огнище на птичи грип е регистрирано в землището на град Ветрен в Пазарджишка област, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Причинителят на болестта е установен във ферма за патици мюлари, където се отглеждат около 12 600 патици.

Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат: гр. Ветрен, община Септември и с. Аканджиево, община Белово и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат: гр. Септември, с. Долно Вършило, с. Горно Вършило, с. Славовица, с. Виноградец и с. Карабунар, община Септември, гр. Белово, с. Дъбравите, с. Мененкьово, с. Момина клисура, община Белово, както и с. Лесичово и с. Церово, община Лесичово, област Пазарджик, съобщават от Българската агенция за безопасност на храните.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни патици в обекта.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

От Агенцията за храните напомнят, че патешко месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве./БНТ

RELATED ARTICLES

Most Popular