Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупница15-годишен избяга за пореден път от Дом за деца с увреждания в...

15-годишен избяга за пореден път от Дом за деца с увреждания в Дупница, намериха го в безпомощно състояние

Момчето е с тежко психично заболяване, върнат е в центъра и е добре, каза директорът Красимира Александрова

Случай на намерено момче в безпомощно състояние, прикова вниманието на дупничани в съботния ден. Потребител на групата „Забелязано в Дупница” алармира, че на обяд е открил 15 –годишно дете в тежко състояние, на пътя Бобов дол- Дупница. Докато шофирал в района на местната топлоцентрала, Светослав Каменов забелязал лежащ човек край банкета и спрял автомобила, за да види какво се случва. Така той попаднал на момче, което му разказало перипетиите, през които е преминало, преди да изпадне в тежкото състояние. От неговият разказ станало ясно, че Георги И. е избягал от Центъра за настаняване от семеен тип за деца с увреждания в Дупница, привлечен от възможността да намери работа в село Блато. По думите на младежа, местен фермер му обещал препитание. След три дни обаче бил изгонен от там. За посоченото време, не получил нито храна, нито вода. Не е взел и пари за положения труд. При вида и състоянието на детето, Каменов позвънил на телефон 112 . С линейка е закарано в Спешен център -Дупница, откъдето по-късно е транспортирано в лечебно заведение.
„Момчето е проблемен потребител с тежко психично заболяване. Лежал е за лечение в различни психиатрични клиники. Често бяга от центъра, като след сигнали до компетентните органи е намиран в София, Рила, Кочериново и други градове на страната. Има регистрирани и противообществени прояви. Веднага след конкретния случай е подаден сигнал в полицията и е обявен за издирване. В същия ден, в който е откаран в болницата е избягал и от там с абокат на ръката и в присъствието на полиция. Върнат е в центъра. Сега се чувства добре и е спокоен”, съобщи директорът на ЦНСТ в Дупница- Красимира Александрова. Тя е изпратила докладна по случая и до кмета инж. М.Чимев. „За съжаление това не е първата докладна за конкретното момче. Той е с тежко заболяване и не може да се прецени дали и какво реално се е случило. При всека подобна проява, той е обявяван за издирване и връщан в дома”, коментира още Александрова.
„Запознати сме със случая и вече тече проверка по него. За съжаление това са хора с увреждания и има различни проблемни ситуации. Ще обявим своевременно резултатите от проверката”, коментира зам.кметът по социалните дейности в община Дупница, Крум Милев.

RELATED ARTICLES

Most Popular