Sunday, May 19, 2024
HomeРегионСапарева баня15 общински имота са продадени в Сапарева баня миналата година

15 общински имота са продадени в Сапарева баня миналата година

15 имота частна общинска собственост е продала местната управа в Сапарева баня миналата година. Това става ясно от отчета за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление за 2021 година, който предстои да бъде разгледан от местния парламент. За периода са извършени разпоредителни действия с 19 имота частна общинска собственост. За 2 от тях е прекратена съсобствеността с държавата, физически  лица или юридически лица. Двама собственици на сгради, изградени в  имоти  частна  общинска собственост, са получили без  търг или   конкурс учредено право на  надстрояване  и/или пристрояване.

Под наем са дадени 123 свободни имоти и части от тях. За 21 от тях е проведен публичен търг или конкурс. Наети са 61 маломерни имота, 40 пасища, мери и ливади. Един лекар е наел общинско помещение за кабинет.

 

Прекратени са наемни отношения за 60 имота за 57  от които поради изтичане срока и за останалите 3 – по взаимно съгласие.

С 3 решения на общинските съветници по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи са възстановени имоти на бивши собственици.

 

В периода са  съставени  368  акта за общинска собственост – 79  от които за публична общинска собственост и 289 – за  частна общинска собственост. 17 имота са отписани от актовите книги за общинска собственост със заповед на кмета и са предадени на собственика, след като основанието за актуването е отпаднало.

„Основен принцип за управление на общинската собственост през изминалата година беше прозрачност на работата, съгласно разпоредбите на закона и с грижата на добър стопанин.

През настоящата 2022  година намеренията на община Сапарева баня относно разпоредителните действия с общински недвижими имоти са заложени в годишната програма за управление и разпореждане с имотите общинска собственост. Община Сапарева баня ще проведе необходимите организационни и административни мерки по отношение на управлението и разпореждането с общинската собственост, съгласно съществуващата нормативна база, за изпълнение на параметрите, заложени в бюджет 2022 година”, се казва в заключение в отчета. Докладната записка е в дневния ред на заседанието на Общинския съвет на 31 март.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular