Saturday, May 18, 2024
HomeРегионКюстендил150 полицаи охраняват червеното злато на Кюстендил

150 полицаи охраняват червеното злато на Кюстендил

Операцията стартира в понеделник, униформените ще дават 24-часови дежурства

Операция по опазване на селскостопанската продукция започва Областната дирекция (ОД) на МВР в Кюстендил в понеделник, съобщи на брифинг началникът на “Охранителна полиция” в дирекцията Васил Паргов. Операцията по охрана на прибирането на черешите започва от понеделник.
Около 150 служители на МВР ще бъдат ангажирани с провеждането на операцията, съобщи комисар Васил Паргов – началник на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР – Кюстендил. В операцията са включени и служители на РДГП – Кюстендил, и на дирекция „Жандармерия“. В рамките на операцията ще бъдат изградени КПП в района на черешовите масиви, ще се осъществяват обходи и в по-малките населени места, където обработваемите площи са по-малко, но присъствието на полиция ще предотврати посегателства, ще пресече опити за извършване и на други престъпления.
И тази година в осъществяването на охранителната операция маршрутите на екипите ще бъдат съгласувани с местната власт, поетапно ще бъдат увеличавани и екипите в районите с черешови насаждения, пунктовете за изкупуване на реколта, пунктовете за наемане на работна ръка. И тази година ще се следи след 20.00 ч в масивите да е преустановена работата, ще се следи за спазването на правилата, които приема местната власт, за наемането на работници по прибирането на реколтата и извозването им от земеделските масиви, за работното време на пунктовете за изкупуване на черешите. Охранителната операция ще се осъществи на територията на общините, обслужвани от РУ Кюстендил и РУ Бобов дол.
Комисар Паргов подчерта, че тези действия дават резултат и за миналата година не са допуснати посегателства, както и извършването на други престъпления. През изминалата година не са допуснати нарушения и престъпления, свързани с прибирането на черешите. Проверени бяха 975 моторни превозни средства и 1340 души, припомни Васил Паргов.
Акцията продължава до края на черешовата кампания.
Директорът на “Охранителна полиция” в ОДМВР – Кюстендил уточни, че е създадена добра организация и с органите за местно самоуправление. В охраната на черешовите масиви ще се включат служители и от “Общинска охрана”, които ще са ангажирани с извозването на сезонните работници. По думите на Паргов има координация и взаимодействие и с кметовете на селата, където са черешовите масиви. “Присъствието на полицията ще бъде 24-часово”, каза още той.

RELATED ARTICLES

Most Popular