Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупница16 маломерни паралелки ще има през новата учебна година в Дупнишко

16 маломерни паралелки ще има през новата учебна година в Дупнишко

Местният парламент дава съгласие на сесията в петък

Юлияна КОЛЧАКОВА

16 маломерни паралелки са сформирани в училищата в община Дупница, става ясно от докладна записка до Общинския съвет (ОбС). В докладната се предлага местният парламент да утвърди и даде съгласие за дофинансиране на самостоятелни паралелки с по-малко от 10 ученици за учебната 2022/2023 година в учебните заведения в селата Крайници, Самораново и Яхиново и в училищата ”Христаки Павлович” и „Св. Климент Охридски” в Дупница.

От ОУ ”Христо Ботев” в Крайници искат да запазят самостоятелни паралелка под 10 ученици в І, VI клас и VII клас. И в трите паралелки има по 15 ученици, като първокласниците са с един по-малко, а в VI и VII клас недостигат по три деца. Сред мотивите на училищното ръководство за искането са фактите, че учебното заведение е единственото в населеното място и е отдалечено от общинския център. Освен това като средищно училище, в ОУ „Христо Ботев” се обучават и ученици от съседното село Червен брег, като за тази учебна година пътуващите ученици са 27.
В ОУ ”Христо Ботев” в Самораново искат да продължи съществуването на паралелките в І, ІI, IV, VІ и VІІ клас. В І, ІI и IV и VІІ клас има по 10 ученици, с недостиг по 6 деца, като при седмокласниците недостигът е от 8 ученика. В VІ клас има 11 ученици (недостиг – 7). Училището е единственото в населеното място, разполага с много добра материално-техническа база и утвърдени педагогически специалисти, мотивират се в искането.
В ОУ ”Св. св. Кирил и Методий” в Яхиново маломерни са паралелките във ІI, ІIІ, VІ и VІІ клас. Във ІІ клас са 11 ученици (недостиг – 5). В ІII клас има 15 ученици, с един по-малко. Шестокласниците са 13 (недостиг – 5). В VІI клас има 11 ученици (недостиг – 7). Сред мотивите за искането са това, че училището е единственото в населеното място и разполага с много добра материално-техническа база и утвърдени педагогически специалисти.
В ОУ „Христаки Павлович” под минимума са учениците в І и V клас. Първолаците са 14, с двама по-малко, а петокласниците 13 – с пет по-малко.
В ОУ ”Свети Климент Охридски” настояват да се запазят две паралелки- в І и VII клас. І клас е с 13 ученици (недостиг – 3). В VII клас има 13 ученици (недостиг – 5). Общинските съветници ще вземат решение по докладната записка на сесия на 30 септември – петък.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular