(+18) Страшно: 63-годишният бояджия Кирил Чорбаджийски от Микрево: Лицето ми капе, окото ми изчезна, ухото пада, няма спасение, мизерствам, единствен кметът на Струмяни Е. Илиев ми помага

Кирил Чорбаджийски

 

  • Изоставен съм от държавата, живея с 200 лв. помощи и от тях ми удържат 90 лв., депутатът Д. Савеклиева обеща помощ, чакам я вече от година
  • Д-р Станимиров ме осакати, д-р Тумбев направо ме уби с думите: Ако имаш пари, ще те лекувам, ако не – вън

„Аз съм най-страшната присъда на социалната политика на тази държава. Половината ми лице изчезва, капе, ухото ми всеки момент ще падне.

Окото ми напълно изчезна и на негово място расте коса и няма спасение за мен”, заяви пред екип на вестник „Вяра” 63-годишният бивш бояджия Кирил Чорбаджийски, който откриваме в центъра на Струмяни. Пред „Вяра” той разказа за мъката и тежката си съдба: „Д-р Тумбев, дано не е жив, чудя се кой му даде тази диплома. Когато ме видя, ми каза: „Ако имаш пари, ще те лекувам, ако не – вън.” Така ме уби. Сега съм самотен и всичко това, което ме смущава да покажа пред камерата, то е страшно грозно, отвратително и ме изолира от целия свят.

Даниела Савеклиева
Емил Илиев

Така се грижи държавата за инвалидите.

През 2014 г. ме оперира д-р Станимиров в „Св. Ана”, ефектът е никакъв, аз съм осакатен. Работех като бояджия. Изглежда от боята ми пръсна в окото и всичко тръгна от една пришка. Сега нямам око, половината от главата ми капе и се разпада – всеки ден кърви и всеки ден падат люспи. Най-вероятно до края на месеца ще загубя ухото си. Не виждам, не чувам. Живея с 200 лв. на месец – и тях не ми дават всичките, удържат ми по 90 лв. Жалвах се пред депутата от Благоевград Даниела Савеклиева, обеща ми помощ миналата година.

Още чакам. Единствен кметът на община Струмяни Емил Илиев ми е помагал със средства и храна. Кметицата на Микрево дори храна не ми дава, а раздава редовно на ромите. Не ми е до нейното подаяние, въпросът е в отношението. Нямам и асистент, а се нуждая и то е задължително по закон да имам. Може и да не съм жив до края на месеца, но нека всеки научи как държавата се грижи за 63-годишния страдалец Кирил Чорбаджийски”, разказа мъжът, който живее на ул. „Пейо Яворов” №13 в Микрево.