05-09-01 Николай бареков

Евродепутатът и лидер на „Презареди БГ” Николай Бареков направи нови скандални разкрития. Утре в 12 часа, по време на протеста срещу мафията в съда, сигналът ще бъде внесен  в Главна прокуратура. Документът разкрива схемата, по която кредитният милионер Иво Прокопиев е източил почти  100 млн. лв от българска банка. Крупната измама е осъществена от фирми и лица, въртящи се около оста на бизнесмена.

Чрез действията си основните участници не само са ощетили честните вложители на банката, но и са натрупали задължения за стотици хиляди левове както към държавата, така и към Община Силистра, отбелязва Бареков.

Видно от изнесената информация, схемата е проста – Прокопиев, чрез свое дружество, взима държавна концесия за дълъг период от време, залага срещу сума, която съответната банка се съгласява да му даде, следва източване на фирмите, а кредитите логично стават необслужвани.

В конкретния случай нa 23 юни 2005 г MС взима peшeниe зa пpeдocтaвянeтo нa ĸoнцecия нa Фepибoтeн тepминaл Cилиcтpa. Конкурсът се печели от Mинepaл ин” EAД, Coфия – дъщерно дружество на свързаното по това време с Иво Прокопиев “Каолин” АД,негов правоприемник пък става контролираното изцяло от бизнесмена “Дунавски индустриален парк” АД.  Фериботният комплекс, благодарение на министъра на транспорта по това време Петър Мутафчиев, е даден на концесия за 35 г. Концесионерът се задължава да изгради фериботното гнездо.

Съгласно договора,  той трябва да заплати на държавата еднократно възнаграждение от 77 хил. лв. Освен това „Дунавски индустриален парк” АД всяка година трябва да плаща символично  концесионно възнаграждение от 80 хил. лв.

Сдобилата се с апетитната хапка клика около Прокопиев експлоатира предприятието, но плаща само 2 години концесионната такса, не изпълнява точките по договора, нито инвестиционната си програма –  фериботът спира.  Следствие на това държавата отнема на фирмата на Прокопиев правото на експлоатация върху обекта. Комплексът е затворен и към него няма никакъв интерес, заради тежкото наследство.

Освен държавата ( дължими неустойки по неизпълнението на договора) Прокопиев  „черпи с чаша студена вода” и Община Силистра. Контролираното от него дружество „Дунавски индустриален парк” АД натрупва данъчни задължения в размер на 267 584,73 лева, които със съдействието на червения кмет  на Силистра Иво Андонов, без да има ясни законови мотиви, биват разсрочени.

Само месец по-късно Прокопиев залага неработещото вече дружество „Дунавски индустриален парк“ в Силистра, а насреща получава кредит в размер на 100 млн. лв. За да бъде отпуснат кредита обаче банката поставя условия дружеството на Прокопиев да декларира, че няма просрочени публични задължения. Ето защо кметът е бил притиснат да внесе искане до председателя на ОС в града за разсрочване на неизплатените данъци и такси.

Още по-скандално е, че балансовата стойност на дъщерното дружество е близо 12 млн. евро (24,22 млн. лв.), като материалните активи – имоти и машини, обезпечаващи кредита са едва 5,8 млн. евро (11,72 млн. лв.). Предполага се, че дори  тази оценка е силно завишена, тъй като е извършена от лицензиран оценител през 2007 г., когато цените на имотите бяха в пъти по-високи отколкото са в момента. В същото време тече вече 5-годишна амортизация на техниката, което също намалява цената.

Така при евентуално неплащане на кредита, банката ще може да си възстанови в най-добрия случай 10% от отпуснатата сума. Несъответствието между реалната и обявената балансова стойност на „Дунавски индустриален парк“ е отразено и в независимия годишен одит. В отделен параграф одиторът е записал, че „има наличие на несигурност, което може да породи значително съмнение относно възможността Дружеството да функционира като действащо предприятие“. Независимо от посочените неблагоприятни за банката обстоятелства, заемът в размер на 100 млн. лв. е отпуснат.

Справка в Търговския регистър показва, че след четири пъти изменяне на договора, дружеството, представлявано от г-н Прокопиев, „Алфа Финанс Холдинг”  е погасило едва 8 хил. евро.  Към днешна дата в ТР все още е упоменато, че размерът на количеството дължимо е ‎42 053 062, 78 евро.  Или с чаша студена е почерпена и банката …

Как е възможно при балансова стойност на дружество от близо 12 млн. евро (24,22 млн. лв.) да бъде отпусната банков кредит за сумата от 50 млн. евро (100 млн. лв)? Има ли замесени високопоставени банкови служители в тази схеми? „Банката пристъпила ли е към изпълнение върху заложеното търговско предприятие  („Дунавски индустриален парк“ АД), извършила ли е  действия срещу длъжника („Алфа Финанс Холдинг”)?, са част от въпросите, които Бареков  отправя в сигнала до Цацаров.

Евродепутатът обяви, че ще ще настоява въз основа на изнесените факти и обстоятелство да бъде разпоредено разследване на скандалния случай.