Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионДупница200 младежи от Дупница учиха за вредата от наркотиците

200 младежи от Дупница учиха за вредата от наркотиците

  • Кучето Нерон откри 1 кг хероин в куфар по време на демонстрациите

  • Късмет е, че в България употребата на наркотици не е епидемия, каза шефът на митническото разузнаване С. Бакалов

Изключително голям интерес предизвика акцията за превенция употребата на наркотици, проведена от териториалния отдел “Борба с наркотрафика” на Агенция „Митници” в Дупница. По време на срещата, продължила над 2 часа, присъстващите младежи научиха за това как могат да станат жертва на наркотиците и пагубното им действие, за видовете наркотици и борбата с тях.

Кучето Нерон участва успешно в демонстрациите.

Освен с мултимедийна презентация, информацията бе поднесена и чрез дискусия с учениците, по време на която те задаваха въпроси. Част от присъстващите участваха и в демонстрации и ролеви игри, които ги пренесоха в реални ситуации, и направиха зрителите съпричастни с проблема. Най-впечатляващо за младите хора бе участието на кучето Нерон. На сцената на театър „Невена Коканова” четириногият митничар откри 1 кг хероин, поставен в куфар, както и наркотични вещества, скрити у ученици, участващи в демонстрациите.

„В днешно време наркотиците са станали доста сериозно ежедневие на повечето хора по света. Дори, ако щете, епидемията с коронавируса оказа своето влияние. Много хора за съжаление търсят успокоение от този проблем в наркотиците и го намират, което е много тъжно. Употребата на наркотици в България не е на толкова голямо, на сериозно ниво, каквото е в много други държави. Да, за съжаление има сериозна употреба, има и сред децата. Но имаме късмет, че все още това не е такава епидемия, каквато е в други страни”, каза в отговор на въпрос за „Вяра” ръководителят на програмата и началник-отдел „Борба с наркотрафика“ в Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване” Стефан Бакалов.

На въпроса пада ли възрастовата граница на употребяващите наркотици, служителят отговори: „Винаги е имало деца, които на много крехка възраст започват да употребяват наркотици, дори и на 12, 13, 14 години. Има в някои ситуации падане на долната граница на употреба. Надявам се благодарение на такива кампании това нещо да бъде преодоляно. Децата се нуждаят от нашата подкрепа и ние затова сме тук. Неслучайно слоганът на кампанията е „НеСтеСами”. Те трябва да усетят и да почувстват това. Колкото и да изглежда отстрани недостатъчно, все пак трябва да се прави”.

„Стараем се да привлечем вниманието на децата и младежите с всякакви теми и всякакви предизвикателства, тъй като живеем в интересно време. Има интернет, съвсем различни пазари, съвсем различни заплахи, затова се опитваме да ги разходим по всичките теми и да се опитаме да налучкаме къде са техните проблеми. Децата в различните градове и в различните държави дори са различни от гледна точка на употребата на наркотици. Много са проблемите. Опитваме се, от една страна, да им покажем новите наркотици, от друга страна, заплахи, свързани дори с дилъри, и най-вече с предлагането употребата на наркотици под различна форма”, допълни Бакалов. По думите му Дупница е изключително активен град по отношение на превенцията за наркотици.

Няма наркотик, от който да няма странични ефекти и от който употребяващият да не стигне до зависимост – само едно от нещата, подчертани пред учениците. Във връзка с модата при наркотиците те научиха, че в Дупница е актуална марихуаната. Грам кокаин в България е 60-70 долара, въпреки че принципно цената се определя от пазара и в различните континенти, държави и градове е различна, още информация по темата.

Всеки един човек трябва да бъде отговорен и по някакъв начин трябва да помогнем на младите хора, които по-лесно могат да бъдат излъгани. По някакъв начин трябва да ги спрем, да ги научим къде могат да сбъркат, какви са ефектите от наркотиците. Един живот да се спаси, една съдба да променим, е нещо много. Това е идеята – да покажем, че трябва да се говори, и то много за този проблем, за да може повече хора да чуят, да разберат къде са проблемите, къде могат да сбъркат младите, които са по-податливи”, каза Асен Кирилов.

Асен Кирилов

Както писахме, срещата се състоя със съдействието на община Дупница и по покана на Кирилов, който от години организира подобни събития за млади хора от града ни в София.

В събитието участваха 200 ученици, предимно в 9., 10. и 11. клас от средните училище в Дупница. Намеренията са в града да бъдат проведени още подобни акции.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular