След свлачищата и пропадналите къщи в Перник удрят през пръстите копачите на въглища, НС гласува наказания до 6 години затвор и глоба до 20 бона за нарушителите

 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова внася решението на МС за гласуване от парламента

 

Министерският съвет удря мургавите копачи на въглища. На заседание МС прие решение за одобряване на проект на Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс с направеното от Министерството на енергетиката предложение, по силата на което незаконният добив на подземни богатства да се инкриминира. Предстои текстовете да бъдат внесени за разглеждане и гласуване в Народното събрание. Това се казва в писмен отговор от министъра на енергетиката Теменужка Петкова до народните представители от ПП ГЕРБ-Перник д-р Александър Александров и Красимир Велчев.
Отговорът на Министерството е в резултат на постъпил парламентарен въпрос от народните представители от ГЕРБ-Перник за това докъде са стигнали дейностите по изготвянето на законопроект за инкриминиране на незаконния въгледобив. От години насам нерегламентираният добив на въглища се е превърнал в начин на препитание на хора. Вследствие на незаконния добив на въглища в Пернишко през 2015 година се активира свлачище и няколко къщи пропаднаха в изкопани под тях рудници. Къщи в Перник продължават да пропадат, а хората се притесняват, че домовете им няма да издържат.
„По същество инициираните от Министерството на енергетиката промени предвиждат проектът за изменение на Наказателния кодекс да се допълни с текст, според който добивът на подземни богатства, без концесия или когато концесията е спряна, се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба от 1000 до 20 000 лева. На същото наказание ще подлежи и лице, което транспортира, съхранява, преработва или продава незаконно добити подземни богатства. Затвор от една до осем години и глоба от 5000 до 15 000 лева са предвидени при повторно нарушение и когато деянието е извършено от предварително уговорена група, в съучастие с администрацията, в защитена територия или защитена зона, чрез използване на документ с невярно съдържание и други”, се казва още в отговора. В заключение министър Петкова изрази своята увереност, че 44-тото народно събрание ще подкрепи така предложения законопроект и противоправното деяние „незаконен добив”, което причинява редица проблеми, свързани с опазването на околната среда и създава безпокойство за гражданите, ще бъде инкриминирано.