Солистката на ансамбъл „Филип Кутев” Сорина Богомилова гостува в кабинета на кмета на Перник Вяра Церовска

Кметът на Община Перник Вяра Церовска посрещна в кабинета си солистката на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” Сорина Богомилова. Уникалната изпълнителка на граовски песни е родом от пернишкото село Дивотино. Много от творбите й се изучават в български училища, музикални специалности и в университети.

В рамките на срещата градоначалникът и народната певица разговаряха за бъдещи интересни инициативи, в които да се представят граовските традиции, музика, песни и носии.

„Много харесвам народната музика, моята баба също пееше. Община Перник готви концепция за следващия празник Еньовден, която да бъде част от традицията на нашия град. Ще бъде направен един мост през поколенията с нашите изпълнители, с нашата музика“, сподели кметът Вяра Церовска. Тя получи и последния диск на певицата Сорина Богомилова, в който са заснети клипове на емблематични граовски песни.

Сорина Богомилова експериментира и в различни музикални жанрове, в които преплита фолклора с модерно и класическо звучене. Има съвместен етноджаз проект с композитора и музикант Николай Иванов – Ом. Работи с най-известните поп изпълнители на България, сред които Владимир Ампов – Графа, Дует,,Шик”, Нели Рангелова, Диана Дафова и др. Предстои й съвместна работа с популярния френски композитор и класически музикант Дидие Локуд, който подготвя проект “Мистичните български гласове”. В него класически инструменти ще се преплитат с традиционното звучене на български народни песни.

На срещата в кабинета присъстваха още Георги Милев и Марио Агонцев, които са от хората подкрепящи българското народно творчество.