Sunday, June 2, 2024
HomeРегионДупница3, 71 лв./куб. м. цена на водата от 1 април в Дупница

3, 71 лв./куб. м. цена на водата от 1 април в Дупница

„Кюстендилска вода“ прилапва сградата на „В и К – Дупница“ и техниката

Гражданите ще се жалят на автоматичен телефон при аварии

 

Новата цена на питейната вода в община Дупница от 3, 71 лв./куб. м влиза в сила от 1 април тази година, съобщи председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов. Срокът е бил определен на работна среща за уточняване на клаузите в споразумението за фактическото присъединяване на „В и К Дупница“ към „Кюстендилска вода“, което предстои да бъде изготвено и подписано. В разговорите  са участвали  общинските съветници от комисиите по териториално и селищно устройство и по икономически политики, кметът Първан Дангов, областният управител Александър Пандурски, управителите на „Кюстендилска вода“ „В и К Дупница“ – Марио Нешев и Васил Милушев.

„След решението за преминаване към „Кюстендилска вода“, взето на заседанието на Общинския съвет на 22 декември, вчера бе проведена работна среща. На нея бяха обсъдени вариантите и пътят, по който да се случи реалното консолидиране на Дупница към „Кюстендилска вода“. Уточнено беше, че работниците на „В и К Дупница“ ще се запазят, като ще бъдат преназначени  в „Кюстендилска вода“. Съгласно закона това ще се случи в рамките на два месеца. Договорено беше още, че тук, в Дупница, ще бъде запазен инвестиционният отдел на „В и К Дупница“, т. е. инвестиционните проекти на нашите съграждани няма да ходят в Кюстендил. Те ще се съгласуват тук, ще се дават изходни данни, което е много важно за бъдещите инвестиционни дейности в нашата община. Най-важното е, че беше определена дата за фактическото присъединяване. Отварям една скоба – това е работна дата, която може и да се промени, но на този етап датата е 1 април 2024 г. До тогава трябва да се преминат и съответните процедури със споразумения, продажби на сгради и т. н.“, каза  Костадинов.

Председателят призова абонатите да предоставят информация за количеството вода, потребена преди присъединяването, за да не я плащат на по-високата цена. Подчерта, че данните трябва да са коректно подадени. „Нека нашите съграждани да намерят начин или да поканят инкасатор, ако не е преминал, или да отидат във „В и К Дупница“ и да си декларират показанията на водомерите. Защото от 1 април се въвежда новата цена на водата, която за тази година е 3, 71 лв./куб. м. Всеки може да отиде във „В и К Дупница“, ако не е минал инкасатор, макар че инструкциите към „В и К Дупница“ са да засилят инкасото като дейност, и да си даде декларативно показанията на водомера. Разбира се, нека никой да не се опитва да даде по-високи показания, защото след влизането на „Кюстендилска вода“ тяхното намерение е да извършат много бърз одит и да проверят какво е състоянието на водомерите, какви са показанията. С две думи – нека нашите съграждани да подадат данните, за да не плащат висока цена за консумирано количество в последните дни“, апелира шефът на Общинския съвет, който е принципалът на „В и К Дупница“.

На срещата са били зададени въпросите Дупница ще получи ли средства за подобряване на В и К инфраструктурата и каква ще е сумата.

„Размер на средствата не може да бъде уточнен, но истината е, че в момента има една много сериозна инвестиционна програма на правителството и Дупница може да получи до 50 млн. лв., като приоритетно в тези суми ще бъдат проекти за различни В и К проблеми в града и селата. Говорили сме много пъти – ние не може да получим европейски средства, дори Сапарева баня и утре да се присъедини, защото до 2027 г. няма такива. Но пък от страна на областния управител има едно обещание, че ще се осигури доста сериозно финансиране за проекти в общината. Защото големият проблем, който имаме ние, е състоянието на мрежата. Дори и последната голяма авария показа това. Такива аварии ще има, ще  продължават и в града, и в селата и това е нашият фокус, който уточнихме. Другото нещо, което беше многократно обсъждано, е по отношение на качеството на услугата. Силно се надяваме, че с тази много висока цена на водата капацитетът на „Кюстендилска вода“ ще бъде повишен и ще имаме много по-добро качество на услугата, което се предоставя в община Дупница, и по отношение на довеждащи водопроводи, и по отношение на мрежата, и по отношение на канализацията. През тези 2-3 месеца „Кюстендилска вода“ ще направи допълнителен одит върху нашите съоръжения и нашата мрежа, за да може да се планират бъдещи мероприятия и организация за работа. Досегашното дружество ще се казва „район Дупница“, ще има автоматичен телефон, на който ще се подават сигнали, ще има информационна система за местата, където има аварии. Това беше договорено на тази среща и аз силно се надявам, макар и да не съм много уверен, че качеството на услугата ще се подобри“, коментира Костадинов.

Подчертано бе, че цената на водата, която не се пречиства, ще е по-ниска от 3, 71 лв. за кубик. Малко по-евтино ще излиза и в селата, където няма канализации за отпадни води. Посочено бе също, че това е цената за тази година и занапред тя ще се увеличава, в зависимост от инфлацията.

Стана ясно още, че „Кюстендилска вода“ ще закупи сградата на „В и К Дупница“, както и техника на дружеството, с която да оперира занапред.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Да ни е честит новия кмет , докара ни вода за 3,71 лв., все едно сме в Добруджа.Продажници са всички партийни измекяри.За едни заплати продадоха града.

Comments are closed.

Most Popular